:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Monday, December 19, 2011

ibu almost there!

Alhamdulillah, ibu dh 37 weeks. Perasaan ibu? of course teruja excited nk terima org baru. sekejap je masa berlalu. macam2 yg ibu kene tempuhi. owh gosh! ape2 pun ibu gembira bersyukur dgn kurniaan tidak ternilai harganye ni.

terlalu byk hal, benda , yg ibu kene fikirkn. kerjaya,keluarga,anak-anak ibu,financial, rumah..semoga Allah sentiasa membantu tunjuk jln yg penyelesaian dn memudahkan segala perancangan ayah dn ibu. InsyaAllah.

Tuesday, December 13, 2011

tab tab tab

sekarang boleh update blog dimana-mana shj. yehoo..alhamdulillah. thanks mama.

Tuesday, December 6, 2011

preparation of new comer

-Flask air + botol susu
-Baju Long sleeve , short sleeve
-Mittens
-Selimut
-Bakul baby
-Kapas muka
-Minyak telon, Minyak gamat
-Baby wipes, cotton buds
-Pampers newborn
-Breast pad
-Breast pump
-Kelambu, Tilam, Bantal
-Stroller double
-Lampin
-Beg baby
-Katil baby
-Syampu, bedak, lotion

Monday, December 5, 2011

family day ending dngn kesedihan...

sedih betul.
abis kamera dslr..
baru cerita pasal rezeki...satu rezeki yg lain ilang pulak..
redha je la..
tapi ralat sebab baru je lepas pegi
family day dengan budak2..
balik dari lost world singgah
giant, tertinggal kamera tu dlm kete
ape lagi...
balik kt parking kete tengok tu dia terlapang
tingkap..berkecai tingkap blkang driver.
sedih sbb banyak gambar best2 masa kat lost world..
adam so excited main air..
kak long posing2 ...
waahhh...sedih2..ralat2..
ape nak kata..
terduduk la en.somi kat tepi kete..
chilakaks punya penchurik!
mati la kau tersungkur dgn motor2 kamera2 tu sekali...
Damn!

Wednesday, November 30, 2011

Rezeki dari Allah ....

Lunch hour tadi ibu pegi TH ...Alhamdulillah dapat la menyimpan untuk anak2 ibu. Bersyukur sangat bila pindah duk Ipoh ni dapat la menyimpan. Balance dowit gaji tu dapat la meneruskan hidup. Tak la mewah tapi boleh smpai ujung bulan. InsyaAllah moga kekal dan rezeki bertambah-tambah lagi untuk akan datang.

Cerita pasal rezeki...ibu nak cerita pasal rezeki anak2 ni. Memang orang tua / org dulu2 ada kata 'ada rezeki anak tu'...erm memang betul. so far dah ada anak 2 orang ni...ibu ngan ayah merasa rezeki anak2...

Start dari ibu mengandungkan sofea...ibu ingat lagi ibu pegi interview kerja di TTDI KL...dengan perut memboyot mengandungkan sofea dalam 7 bulan gitu..Ibu diterima kerja and dapat keputusan masa interview tu jugak. Alhamdulillah dari kontraktor landskap beralih kepada kampeni konsultan... dan di kampeni lanskap yg quite well-known di KL ... Tak abis rezeki kat situ, ayah pulak dapat surat dari PTPTN ada dowit balance pinjaman dia masa dia study kat Tgnu dulu.. duit tu kita tak ley cancel pinjam sebab dah sign kontrak masa study.. so by hook or crook kene gak amik..so dengan dowit tu kitaorg dapat pindah ke rumah dable storey kat puteri subang. dapat beli set bedroom yang kekal kitaorang pakai sampai sekarang..dan lahir je sofea, rezeki duit mewah sngt. bayangkan cucu sulung both side ibu ngn ayah. dan nenek JB murah hati adiah kan myvee tu utk ibu ngn ayah sempena kelahiran sofea. Nenek bagi down payment so monthly kitaorg bayar la...bersyukur sngt sbb ibu ngn ayah bukan keje gomen yg boleh buat loan 100%.. :D

Ok ...now turn adam pulak...before adam lahir, ibu & ayah riso sngt sbb mana nak cekau dowit idup kat KL. bukan senang dgn duit minyak, servis kete, makan susu pampers , baby sitter bagai, semua kene amik kira...tak smpai tgh bulan dowit dah kering. cukup2 makan ....kitaorg riso sngt2 n decided nak pindah duk perak. either teluk intan or ipoh. so ...slowly2 antar resume merata2....bukak jobstreet...cari kat paper...redah je... riso gak sebab agak sukar nk cari keje yg bersesuaian dgn rate gaji KL..kat perak market terlalu rendah... keje kosong pun setakat cashier la..storekeeper la... exec level pun gaji bawah rm1500.. sampai la hari adam lahir..the 1st day Adam sampai kat teluk intan (dari hospital sg buloh)... belum sempat ayah letak punggung duduk , telefon rmh berbunyi.. ayah pulak yg pick up the phone. rupa nya ada interview keje kat ipoh. Ya Allah...sangat2 kebetulan. so Ayah terpaksa balik semula ke KL sebab nakk amik sijil2 kat rumah. pastu pi interview and i was remembered ayah pi interview , ibu ngn adam admitted kat hospital tlk intan sbb adam jaundice. The next weeknye ayah dapat result dan diterima bekerja dengan level executive dan gaji lebih dekat rm900 dari gaji keje kat KL. Rezeki Allah yg tak siapa menduga! so ayah tender resign letter 24hours terus shoot pi ipoh. Alhamdulillah kawan ayah bagi ayah duk rumah extra dia yg tak smpi 500mter dari ofis ayah. and house rent rm80.00 seblan. so while confinement time tu, ayah duk ipoh sorang2 smpi la ibu abis pantang. ibu balik keje di HQ and asking for transfer...Again, Allah permudahkan urusan ibu , dengan mudah ibu transfer ke department contracts (QS) dan start report di office ipoh 1st of Jan 2011.
Alhamdulillah...

Owh ye..during confinement la jugak (bulan 10) tu ...kampeni buat penyelarasan gaji utk setengah2 staff. Dan ibu termasuk golongan tu. Ibu dinaikkan gaji dan gaji bulan itu berlebih2 dari biasa sbb bring forward dari gaji bulan 6. Bersyukur sangat!!

Tak abis kat situ, keje2 pindah randah ni memakan belanja yang sangat besar! lori sewa je dekat rm1K... Kebetulan pulak atuk as-shalam retired and dapat la kami merasa dowit EPF atuk. atuk bermurah hati bagi kami dalam amount yang bnyk jugak la.....so takde maksalah dowit kt situ.
Owh ye nenek JB pun sama...rezeki Adam la dapat down payment rumah botani yang ibu & ayah tunggu2kn ni.. dekat rm50K jugak la..nenek kasik after 3 months kita semua pindah Ipoh. Terima kasih...Terima kasih semua.... Terima kasih Ya Allah!

Dan ibu yakin Insya- Allah ada rezeki anak ibu yang ke 3 ni.....Jika tak semewah kakak ngn abang dia pun takpe..kehadiran dia pun dah satu rezeki dari Allah..Semoga selamat lahir ke dunia yg indah ini.




crisis of life



BAD NEWS..

february baru dapat kunci.

SEDIH + KECEWA + BLURR

ape ibu nak buat ni...

ibu takmo susahkan sapa2 lagi...

bukan ibu bergantung hidup dengan orang..
dari dulu lagi..since i'm in vokay. everything ibu solve buat sendiri..
ibu sedih, ibu stress duduk hostel takde sapa yang tahu..
ibu nangis dalam toilet takde sapa yang tahu..
sbb ibu takmo sapa2 susah hati..
ibu nak balik ibu balik sendiri..
susah payah ibu buat sendiri..
same as when I was at jb..
ibu tak penah asking them to visit me..
walopun BP n JB not too far..
takde sekelumit perasaan jeles pun..
hantar sekali masa nak daftar..
amik masa nak convo..dats it!
hampir 5 thn ibu kat sana..
once again..susah senang ibu buat sendiri..
pahit manis ibu tanggung sendiri...

But now...I seeking for their HELP..
sebab ibu ketandusan cara..
sebab ibu tak jumpa jalannye..
sebab ibu tak tau yang mana terbaik..
tak sanggup mempertaruhkan nyawa anak2 ibu..
redah gamble hantar kesana kemari..
ibu kene fikir banyak kali..
sampai betul-betul buat ibu runsing..
dan ibu mengah sendiri kini..

i just want you guys know that I REALLY
WANT
i want both of you beside me all the time..day & nite

owh! besar sungguh dugaan...banyak betul halangan..
tapi ibu yakin ape yg jadi ada sebabnye..
ape yang mampu hanya doa ibu pohon
agar semuanya selesai...selesai dan tidka berubah lagi...

Tuesday, November 29, 2011

Awal Muharram & Long holiday


Alhamdulillah.. Tahun baru datang lagi...Semoga tahun baru ini membawa seribu keberkatan untuk kita semua..

Seronoknya ibu berholiday weekend yang lepas ni. Actually plan was change last minit. Mujur menjadik jugak pi KL..Mula2 plannye naik myvee..tetiba ayah kene pi otstation ke seremban on 29th. So change plan bawak ejora muatan yang lebih sampai leh bawak peti ais opah skali.

Bertolak dari Tlk Intan around 8am , we all terus pi surprise Mama Ana & Kakak Adik..Sofea so excited jumpa her beloved mama a.k.a pengasuh dia since she was 3 months.. Before Solat Jumaat we all moved to Sunway. While tunggu ayah solat jumaat , kitaorg leparking at caltex nearest masjid tu ...then decided to having lunch at KSS cafe. Kebetulan ibu nak pi HQ kejap uruskan pasal E-claim. Sofea and adam having fun play bola2 kaler2 tu ngn carrom skali. Then around 3pm gerak terus ke Kajang. Keletihan!


Malam tu we all having dinner at Chp & Steak Restaurant di Serdang. Celebrate birthday opah...Sofea boleh pulak request sup kosong ngn nasik putih n dah sah2 kedai tu takde serve menu siam2 ni...terpaksa la ayah ngikutkan kehendak anak dara sorang ni beli kat kedai di sebalik deretan blok tu... Dah dapat ada la makan 5 nam suap then refuse kononnye bau sampah..mak aii...sabar je la..


Owh ye...The next morning (26th) while kakcik ngn panchek pi amik atuk kat station bus dari gombak, we all kat rumah siap2 nk pi reception Tona kat Uniten. Around 12.30pm kitorg smpi sana...Tak ramai guest yg hadir. Majlis berjalan dengan aman dan lancar. Tahniah Cik Mat & Cik Nor dapat menantu dari kerabat Terengganu dengar cheritanya. Couple yang sweet.Tahniah Tona & Syazwan. Before 4pm kitaorg dah sampai Seri Delima. Then we all decided nak pi Seri Suria nak minum2 petang di sana. Having laksa, mee rebus, bihun sup n kuih muih dan kekenyangan la jugak before siap2 nak ke Bora Asmara for Mas's wedding reception.
Bora Asmara ni kat area Kg Sg Penchala. It was awesome place tapi kepanasan la pulak. Seronot jugak dapat jumpa sedara2 belah serawak ni..hehehe...anyway tahniah Mas & her beautiful wife. Liana kalo tak silap namanye.. Adam yang keletihan dah ketiduran dari dalam kereta lagi..Sofea pulak mujur sempat dinner then layu di pangkuan opah.




The next day ayah n ibu decided nak bawak sofea n adam pi Aquaria. Instead of pegi Kenduri menghantar di Jln P Ramlee. Seronoknye..Dapat la bawak budak2 ni tgk the real fishy lalu dalam aquarium. Really enjoyed !! And Sofea got her Shark (RM45) sebagai kenangan.

photo : Kenduri menghantar di Jln P Ramlee

Lepas aquaria kitaorg pi Putrajaya Allamanda....Girls gossip event. Jumpa Kina, Chekta, Kak Elly & family, Yong, Kakcik , Uni & Aida. Occay la..hang out tak lama...

photo : Gathering gossip girl @Alamanda

Malam pulak lepak2 kat rumah makan satey willy (betul ke namanye?) dengan nasik goreng acu...eh nasik goreng, lampung goreng , ikan goreng & sambal tempoyak berulamkan petai opah. wah...meletop bau!

On 29th , walaupun badan dah keletihan , we all pay a visit to As-shalam. Melawat Tok Mat & Obasan. Lunch kat sana ... tu pun lambat gerak. Almaklum la banyak nak kene setelkan...baju, budak2, botol susu...Lepas acara urusniaga brooch selesai, aktiviti berterusan ke KL Sentral pulak. Nak pi tukar tiket ETS ibu. hihihih...letih2 tapi enjoy dengan budak2 ...only 4 of us.. dengan ejora yang selesa! Then dari KL sentral ayah tersesat pulak sampai terpaksa lalu kat depan puduraya yg sesak,...sofea a bit cranky sbb lama kat dalam kereta. Konon nak pi sales buku kat south city plaza...promise her then ape lagi sekejap2 tanya bila nak sampai ..nk beli buku.... Dekat 45min baru smpi south city plaza .....Memula Sofea seronok je la pilh buku...Ibu ngn ayah pun seronok memilih big book sale la katakan! RM5 - Rm3 per book. sapa yang tak pusing mata pilih... About 15-20 mins sofea dah kata nak balik..aik...buku dia dah setel..ayah ngn ibu belum ape lagi...ahahaha...lagi pulak disebabkan aritu last day ..ade pulak promotion beli 20books free 10books..(so total 30buku =RM80 je...)
.hahahah...terus smpi ke malam kitaorg kat situ.. having dinner at Oldtown white coffee..pastu terus balik Seri Delima..

Akhirnya...What a wonderful weekend..Sekian untuk cuti2 kali ini.. .hahahhaa. ..Alhamdulillah. .seronok seronok!!

P/s : Now ibu terpaksa kesorangan sebab Ayah pi Otstation ke Seremban & straight to Sabahan KK until 2nd of Dec. Anak2 ibu stay kat Kajang. Owh no...besar cabaran untuk menghadapi weekdays kesorangan di bandaraya Ipoh ni...Semoga ibu tabah!

Sunday, November 20, 2011

:- Saya chinta suami saya!!

:- Our 5th wedding Anniversary - 18.11.2011 Dinner @ David's Diner Greentown. Ini lah baru pertama kali kitaorg berdinner di restoren dgn menu yang lain dari yg lain sikit...Sebelum2 ni mmg takde rezeki mewah ...penah jugak kitaorg terlupa tarikh ni..hahaha... & masa kat subang dulu ada sekali sekadar makan roti canai ngn maggi sup je...sebabnye tengah bulan..mana nye mampu nk makan celebrate mahal2..ahahaha...

vanila milk shake.. + jus tembikai..
mine : BBQ Grill Chicken with Italian Roasted potato & coleslaw..

hubby : American Grill Chicken with Italian Roasted potato & vegi salad..



Pembuka selera : Mushroom soup with bun...

Alhamdulillah....Bersyukur ke hadrat Mu Ya Allah...dengan limpah rahmat dan rezeki Mu genap sudah 5 tahun kami mendirikan rumahtangga...berkongsi kasih...pahit manis...suka duka...uhukuhuk... dan Kau kurniakan kami kebahagiaan yang tidak terhingga... 2 jiwa pengikat kasih kami yang sedang membesar...Terima kasih Ya Allah....Tidak ada lain doa yang dipohon selain Kau restuikan kehidupan kami ini..limpahkanlah kebahagian kekal sepanjang hayat kami...Kau taburkanlah rezeki halal buat kami...Kau sinarilah cahaya kegembiraan kebahagian keluarga kami agar mendapat keharmonian selamanya...dan kuatkanlah Iman kami kepada Mu ya Allah...Amin Ya rabbal alamin..

::Occay next..I'm waiting for long holiday honeymoon kat pulau ke...Moscow ke... Jerman ke..:D

Wednesday, November 16, 2011

The best date for 2011...

11.11.11 what a great number!! boleh pulak ibu terlintas kat hati..'kalo ada moment yg best berlaku hari ni mesti best...boleh senang nak ingat...tapi mintak la kenangan yang baik2 je..'

tak disangka2 la kan....mlm tu balik tgk adam n sofea @ kampung. so surprise Adam mula melangkah...Ringan pulak kaki dia melangkah mlm tu..Opah pun surprise!! Alhamdulillah..He got his few steps on this date!! ahahahah...tak sangka Allah makbulkan kata2 ibu tu.... And adam pandai pilih date la pulak... Start from that night Adam dah tak takut nk jalan....

& Semlm masa kat Ipoh, first time try adam pakai kasut jalan2 kat porch rumah...Adam so excited! Nak amik gambar, bateri kamera pulak out...alahai... yang kelakarnye adam ni jalan tak berapa betul lagi tapi dah sibuk nak bawak troli mainan kak long, beg sekolah kak long, beg toys kak long....bila ibu amik adam marah...ehhehe...ibu risau adam jatuh je..anyway lepas tu ibu biarkan (but still monitor la..) biar la adam rasa camne sakitnye jatuh tu...belajar dari pengalaman kan..?? hihiiih...

Kak long pulak tak renti2 bercakap..ada saja yang kak long nak ckap....Ada sekali tu Ibu & Opah so impressed dgn kaklong bila ibu drive ptg tu , opah ckp "ha...cepat..tu orang bagi jalan tu.." pastu kaklong pun sebuk gak la...duk ckp "ha..bagi jalan ..bagi jalan.." sampai ibu ckp .."hssyh sibuk betul....dari tadi tak berhenti2 bercakap.." kak long senyum je...opah pun gelak....pastu ibu saje la test kak long tanya "ha..bagi jalan tu ape?" and kaklong said "bagi lorong kosong..." Wah...i'm felt so proud dapat anak bijak pandai gini....Bersyukur Alhamdulillah!! Pandai betul anak ibu!! Atleast she knows what she was talking about!

Oh ye...just to let you guys know...Ibu kesedihan sangat2 masa mlm ibu hantar sofea & Adam balik kg....tak boleh nak tdo ..(smpi pi ofis esoknye mata bengkak)..! sebabnye 5 days with you guys kat Ipoh was the best moment to me! Thank you so much to Opah yang sudi jaga anak2 ibu masa kat Ipoh ( Ayah went outstation to Langkawi masa tu)....Ibu harap kita semua ada kat rumah soon..secepat yang boleh!!
so utk anak2 ibu..Ingat tau pengorbanan Opah! Jika ada hayat Opah masa anak2 ibu dah besar nanti jangan lupakan Opah...

Monday, October 24, 2011

It is we called Monday blues??


Sedih la...Frust pun ada ...Bila boleh settle semua ni..
Rindunya kat budak2...
Rumah takde anak2 ...rumah macam mati gitu je...
Bila semua ni nak jadi seperti sedia kala? we live together-gether in our sweet home.
Rumah bersepah pun Ibu tak kisah..janji malam2 dapat tidur dgn anak2 ibu....

Sedih . sedih . sedih.


(ape la main atas rehal...iqra' bersepah...haisyh...)

Ibu tired nak bangun seawal 5 / 6 pagi travel dari teluk intan ke ipoh...
tired mind! I pray hard for a better day routine!


Sunday, October 23, 2011

putrajaya + kajang + birthday



18.10.2011 65th birthday :: Now turn Ayah pulak. Ni pun last minit beli kek sbb hari bekerja.
Beli cupcake je sebab if beli kek yg besar2 pun takde sape
nak makan..buat penuh fridge je..
Anyway kali ni so funny ...nanyi birthday song memula "atuk sofea.." pastu nyanyi skali lagi "atuk adam"....n continue sekali lagi "atuk firdaus imran " pulak..

Wish you stay in good health Ayah....May Allah SWT bless you..
Love you...

Below pictures was taken during our visit time to Kajang and spend time at playground nearby wading pool @precinct 9. Memula Panchek & Acik Ana bawak sofea n adam pi pool...ayah , ibu, acik yong n palong smpi sana tgk2 korang dah abis mandi....tak dapat nak amik gmbr adam 1st time experience swimming at pool... Tapi yg best Adam pi "panchut" kat panchek..abis jeans panchek..


(dah terjebak dengan pixlr...jadilah..nak guna instragam tak tau biler dapat merasa...)



Friday, October 14, 2011

::Happy birthday little tententen ::




10.10.2011 :: Adam Irhami turn 1 now...
Ibu doakan yang terbaik untuk anak ibu yang sangat comel...yang ceria...yang manja...yang sayang kaklong dia sangat (sebelum tidur pegi kat kakak dia..kiss kiss...bangun tido cari kak long dulu kiss kiss pipi...baring atas kak long dia..) ....
Semoga Adam membesar dengan sihat & aktif , cepat-cepat boleh jalan, jadi anak yang baik, selamat berjaya cemerlang dunia akhirat. Insya-Allah.

Now Adam suka sangat main cak2..hide and seek...so clever..kalo menyorok dia tau orang cari dia..diam je dia...dia pandai buat gaya kalo nyanyi "if you happy "....kalo tanya "sapa nama adam angkat tangan.." and you raise up your hand...Pandai2.. :D

Alhamdulillah...

Tuesday, October 11, 2011

::Online business blog::

Percubaan baru. Satu harapan...Satu impian...eceh!! hahahha....Masih mengumpul produk2 untuk dipromotekan lagi....masih lagi "under construction" blog. anyhow stok2 yg ada tetap terus dijual kat luar....nk try market online pulak..heheheh...

Thursday, October 6, 2011

::tax tax tax::

Hari ni somi cik puan pegi bayar cukai taksiran (assessment) utk rumah botani...cukai taksiran ni sama la dgn cukai pintu tu rasanye...cukai tanah lain plak nnti...derh! belum duduk dah kene bayar cukai...kawan cik puan kata kalo sok dah dapat kunci rate cukai lain pulak..mau beratus depends on lagi besar rumah lagi mahal la cukai pintu kita... dah la kene bayar 2 kali setahun..

tak abis cukai tanah / cukai pintu...kene bayar lagi deposit air & api...yang peliknye bila masa kita akan dapat balik duit deposit tu?? haaa..dah sah2 kita akan duduk kat situ selamanya....kira burn gitu je kasi duit kat TNB...bukannye sikit....beratus-ratus...

ni bujet belanjawan 2012 nak dibentangkan..dengar ura2 staff government dapat increment gaji up to 30-40%...wow! tapi tolak koala (allowance) dengarnye..ok la...dapat la potongan EPF lebih... or skim pencen tu cik puan tak tau la camne...mungkin ada benefit lebih kat situ...tapi ni secara otomatik harga barang2 akan naik zrass mendadak...bukan setakat barang...tiket wayang...tambang bas/teksi...tah ape2 lagi akan naik...'

"Ya Allah...Kau murahkan la rezeki kami semua..lipatganda kan lah pendapatan bulanan kami..halalkanlah rezeki kami...agar kami dapat menjalani kehidupan di donia ini...Amin...."


Tuesday, October 4, 2011

::4th Oct 2011::

You are a star ! Happy birthday B..
May Allah bless you sweetheart....

Thanks to Liana bakery Medan Gopeng - 2 hours with this little tiny cup cakes..
rm2 sebijik...heheheh...jadi lah ye b..
comey lak tu logo liverpool tu..kihkihkih..
Macam-macam pulak sofea komen logo YNWA tu..cam spek mata la..berus gigi la..hish..

"Hei..kan ibu dah pesan jangan cakap..."
"beli kek je lah...jadilah.."
sooooo clever!

Adam is so sleepy.. Hehehe...
Next : Adam punya turn pulak...Adam's birthday just around the corner..yay!


Will upload birthday card soon-special with fingerprint Sofea & Adam.. :)

Wednesday, September 28, 2011

::Romance::

Last night layan Star Movie ke HBO ..tak ingat...Memang best la cherita ni..
Sweet sangat. Tak rugi layan sampai habis...sedar-sedar dah pukul
1 pagi.. pastu dah tak boleh tdo.. Sampai pukul 3am..
Jadinye lewat la ke ofis pagi ni..kul 11am baru masuk..hahahaha

::Monday without kids::

What else to do? kalo anak-anak takde kat rumah ...
memang bosan la kalo balik awal.
So we both decide makan stimbot dulu @jusco

as usual cik puan akan cari nasik jugak sebab kalo setakat
mkn stimbot mmg tak brape kenyang..unless kalo pi flaming stimbot...pergh..makan
smpi muntah..ngeeheh.. :D

Lepas tu kitaorg tgk movie rowan atkinson a.k.a mr bean ni..sengal nak mampus..
satu panggung gelak..pecah perut dibuatnye..
occay sangat la kalo nk menceriakan malam yang bosan...
hikhikhik...

Sunday, September 25, 2011

::Terangi hatinya::



Sejuk hati mendengar.....Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Illahi Sofea Inara dipermudahkan untuk menghafaz ayat ayat suci Al-quran ini....terang hatinya...Semoga minat membaca Al-quran tersemat dihati dan menjadi amalan selamanya. Moga menjadi pendorong buat adik-adiknya kelak.



Friday, September 23, 2011

::Tak faham lah..::


Kalau cik puan jadi dia sure cik puan dah lama jadi tak waras. Kuatnye dia...Tabahnye perasaan dia...Hebat! Cik puan admire dengan dia..mengharungi perasaannye....dari dulu sampai sekarang.
Macam - macam ragam manusia ni...pelik! ada yang macam ni...yg macam ni macam tu pulak...haih lah..ape pun cik puan tau dia bermain dengan perasaan ...sedih + tawar + pilu + terkilan mungkin... cemburu ke dia?? ermmm tu cik puan tak pasti..sebab yang pasti dia selalu gembira...cuba tidak memikirkan perkara perkara itu...Ape pun cik puan sentiasa doakan yang terbaik untuk dia...

Thursday, September 22, 2011

::Jika ada rezekiNya::



Dah selamat antar ke SUK...Semoga ada rezeki anak ibu dalam perut ni..
Semangat menghantar borang sendiri tadi....

"Ya Allah...yang terbaik hanya dari Mu...Aku mohon semoga permohonan
aku berjaya & diterima.. Amin."


::22 Sept 2011::


As-salam..hari ni the whole day buat rationalised rate utk station kamunting...owh..last station! bila nak siap ni....system mintak2 hari occay la...jgn ada yg terganggu.

Semlm dapat call dari Mak Aya (obasan)...Baby Ucu meninggal dalam perut. 8 bulan pregnant due Nov. Sedar2 takde moving...2 days gitu. check check tgk dah takde..Innalillahirojiun....
Takut bila dengar benda2 ni semua. Yg sebelum ni kawan UTM cikpuan lagi sadis...sian dia..simpati sangat2. time dia nak kawin dulu ...tunang dia accident..meninggal on d way to Hosp. Masa tu mmg diaorg menunggu hari je nak kawin/bersanding. kad dah edar...preparation dah buat. Arwah tunang dia accident on d way nak pg kerja rasanye. Pastu alhamdulillah dia jumpa jodoh n kawin...pastu kuasa Allah...qada' & qadar Allah SWT...masa menunggu hari nak bersalin

, kawan cik puan ni terjatuh dalam bilik air. Baby lahir lepas tu but cuma hidup sejam je. Simpati sangat2....Dugaan besar utk dia & somi dia. Mungkin lebih terasa sbb kawan baik dia baru je lahirkan baby...Semoga kawan cik puan ni tabah mengharungi hari2 mendatang. Allah menjanjikan yang terbaik untuk umat2Nya. Semua yang terjadi Insya-Allah ada hikmah disebaliknya. Wallahualam..

Arini pun colleague cikpuan dalam labor room ...berperang nak deliver baby..semoga mudah la dia melahirkan baby ke-2 ni...kitaorg kat office tgh tunggu je sms ke update condition dia. "Ya-Allah..permudahkanlah segalanya.."

Pic : Call Opah for rescue! I love you so much Opah...- Adam

Occay ..kita cherita pasal anak2 cik puan. Since we had a problem with 'Mak'..we sent both of them to kampung. Asking for my mum favor tlg tgkkan bebudak ni...Ye lah..cannot tahan la the last day when I came to 'Mak' to pick up Adam..i saw my little hero laying on the hard bamboo mat with his damn puting...(Arghh dah pesan banyak kali jangan bagi puting..dia bagi jugak!)..then this old lady boleh pulak dok atas sofa tido...When I shout calling 'Mak' to open the door, Adam started crying. Rupanya adam demam...Damn it..! Ko biarkan anak aku atas tikar keras tu tak bertilam...yg ko dok atas sofa...anak dia pulak kat atas sofa tdo...Haa...! Alangkan anak ko pun tido atas sofa empuk... Memang kasik panas hati...Cuba imagine kalo adam merangkak sorang2 ke bilik air ke ape ke....yg dia boleh ckp tertido sbb lepas makan ubat. Owh !! I cannot accept that reason. Pastu dia ckp badan Adam panas...so what are you doing?? Just biarkan anak aku gitu?? atleast call la aku awal2..boleh la bawak pi klinik...Takpun ko dokong dia bawak ke luar jln2 kat lawn rumah amik angin ke...lapkan badan dia ke...Eeeeee..memang geram!

Bukan sekali dia buat hal....banyak kali....I cannot tell here lah ..sedih sangat how she treat my kids....kesabaran dah sampai tahap maksima!! cukup la aku guna khidmat ko. Tamat-ted.



Wednesday, September 21, 2011

::New coming caliph::

Last last week ... Masa tu bawak Sofea pegi pusat perubatan Ar-Ridhuan sebab demam panas..
Buat sekali pregnancy scan..Saja la pi tgk..aehheeh...Kepala, badan, uri , semua dalam keadaan yang baik. Alhamdulillah...Yang paling best tgk part kaki dia...Nampak kaki dia tendang2 dinding rahim ni...Haihh kemain...Memang betul kali ni early 5 months dah rasa banyak pergerakkan dia. Memang kelakar. comey je kaki dia... lain macam kak long dia...7 bulan baru rasa moving2 .. Memang lagi expert rasanye...Mana taknye..Ibu went to China..Ibu went to Stadium for football match... Ayah cakap macam nak pek pek je kaki tu..hahahaha.... Ibu tak kisah! janji sihat & aktif..sempurna akal fikiran.

Tuesday, September 20, 2011

::Cinema on board::

Enjoying watch this little tiny smurfs last night at TGV jusco...Jalan cerita so cute sesuai utk budak-budak ngn mak mak budak cam kitaorg ni..melepaskan tekanan kerja...Konon!!
Keluar dengan Lini & Tini member sekolah teknik dulu. diorg ni dua-dua kelas PPN...outsider. dulu mmg tak kenal pun...mungkin diorg kenal cik puan almaklum laa...hahahaah....(perasan)..

Tapi ok la...ada gak peneman malam sorang-sorang tanpa budak2 ngn en.suami yang kebetulan outstation ke KL. ada event raya marketing and bertuah sbb dapat hadiah lucky draw ..last number plak tu..dpat la MP3 player. Nombor bertuah 107. ahhahaa..bertuah bertuah... :)

::Sealed with love::

Mak ...mama ....opah...tak kisah la ape pun gelaran...tapi pengorbanan & kasih seorang ibu tu memang sampai ke akhir hayat...tak kira siang ke malam ke....penat mengandung melahirkan anak ...menjaga pakai makan suami dan keluarga....mengorbankan perjalanan impian kerjaya...semuanya...segala serbi..kasih yang tidak terhingga.
Tiada ape yang dapat dibayar...yang dapat digantikan dengan nilai perngorbanan seorang ibu.... tak habis kisah anak...timbul cucu dikendong bersama...ditimang tak kira bila masa saja...

Dan kerna doa yang baik dari insan yang mulia ni la yang akan diangkat oleh Allah SWT. Doa yang terbaik untuk anak-anaknya....

Ya Allah...sesungguhnya Kau rahmatilah ibu ku Hjh Munah Hj Mohamad....Kau bahagiakan , tenangkan fikiran, berikan segala kebaikan kepadanya...kesihatan yang baik berpanjangan sehingga akhir hayat nya...dan Kau panjangkanlah umurnya..supaya kami semua dapat membalas jasa budi baiknya kelak.Insya-Allah....

Jauhkanlah diriku ini bersuara lantang..mengguris perasaan hatinya..menjadi anak derhaka... Agar aku dapat berjumpa dengan nya di pintu syurga... Amin

I LOVE YOU MAK

::Dedicated to my beloved friends::

Just for you guys..my bestfriends...
Congratulations on your new baby born..

Erin selamat lahirkan baby girl Rania Humaira pada 12 Aug 2011..
Tahniah Erin.. Erin or Hazrin Khalek kawan baik cikpuan during study kat UTM dulu.
Kitaorg satu batch satu course. Selalu jugak la menumpang kereta kancil putih KAS dia dulu tu..
Orang melaka yang baik hati. Bukan setakat cik puan..ngn hubby cik puan pun dia
baik jugak..sanggup gak membantu time kitaorg susah.
Yang terharunye masa kitaorg nak cari rumah kat area kg melayu subang dulu
tu..Erin la yang spend masa bawak kitoarg naik kancil dia..tunjukkan jalan
dari ofis ke rumah baru. Alhamdulillah jumpa pulak rumah masa tu. Thanks alot Erin.
Sayang sangat masa wedding dia kami tak dapat datang sbb clash dgn wedding Angah.
To Erin : Aku doakan ko bahagia selamanya....


Awie my ex shoolmate kat Teluk Intan : safely deliver her 1st baby today
20.sept 2011 @ Shah Alam...tahniah beb!

Monday, September 12, 2011

::Resipi Kuah Lontong Mama::

(Pic : Ni time Seri Suria open house. Made by Kakchik...)

Cabai merah

Kacang panjang & carrot -dilayu2kan dlm kuali (minyak sikit je)

Tempe & tauhu digoreng

Udang

Sohon & Puchuk – rendam

Tumis bawang putih + halia + bwg putih (hiris2)

Santan

Kunyit

Garam



::Rendang Ayam Mama JB::

(Pic : 1st time buat rendang ni..Menjadik! tapi kali seterusnye tak menjadi sebaik yg 1st time ni..hahaha)



2 ekor ayam

2 biji santan

1 mangkuk besar cili blended

sedikit kerisik

Halia, bawang merah & putih, sedikit lengkuas

sedikit kunyit

sedikit daun limau purut

sedikit daun kunyit

6 batang serai diketuk2

minyak untuk goreng

garam secukup rasa

2 sudu gula

1) Panaskan kuali, add minyak untuk tumis

2) Tumis cili dan bahan2 yg dah blended sehingga naik bau

3) Masuk sedikit kunyit di kacau hingga bahan matang

4) Tambah ayam, serai yg dah ketuk2, daun limau purut, daun kunyit, santan, dan sedikit air

5) Dah nak kering, tambah garam & gula, tambah kerisik

6) Simmer (api kecik) sampai kering

7) masa masak, mama cakap baca zikir ar-razak

8) nak pedas add more chilli, cili padi for best results



Friday, September 2, 2011

Eid Mubarak 2011

Alhamdulillah...Had a wonderful experience beraya di Kuala Berang , Terengganu...The whole journey was awesome with lovely kids yang tak reti duduk diam.... Ni pun sebab ada rezeki last minit nak raya. Syukur ke hadrat Illahi sbb en.somi dapat bonus half month salary as per gov announce for gov staff during raya...Dapat la tukar tayar myvee , service, spend dowit kat Tggnu.. Balik ke Teluk Intan on 2nd day of Syawal...Tired but really enjoy!

1st raya :: Late evening after beraya kat rumah Apak, Su, Cik Su & Rumah Kak Yah...
bawak Sofea & Adam pegi pantai batu burok..
Sofea so excited & tak takut dah dengan pasir. takmo balik. Adam pulak bercengang-cengang tengok pasir, laut luas, rasa angin kuat, tengok colorful of layang-layang...1st time Adam pegi tepi pantai...Pantai yang bersih... :D

Sofea & Adam while waiting their Ayah solat raya with Apak @ masjid.

3rd raya @Teluk Intan. Wearing blue theme of baju raya . This year baju-baju raya banyak made in Mydin je ..except baju kurung sofea was given by her Atuk Mad Shah Alam & lovely Obasan. Both Red & Blue color. Kasut for both of them sponsored by Acik Ana & Panchek.
Thank you so much. And my blue baju kurung bought at Greentown Mall (last minute) before balik Teluk Intan hari last day kerja tu...Price from RM179 bargain2 dapat RM110....I Like!

4th of Syawal - celebrating Sofea Inara 4th birthday ..Ibu doakan semoga Sofea Inara beroleh kesihatan yang baik, menjadi anak yang baik, bijak pandai, cemerlang dalam pelajaran dan kehidupan. This year ibu & ayah tak beli present pun...You have a lot of toys + books...Next year InsyaAllah ye.. Anyway Opah gave you a pink color bicycle ...so occay la kan..

Preparing dish ~ bihun sup, rendang ayam, nasik impit, ketupat palas, kuah kacang, rojak buah, bubur kacang ijau, tapai....
Kenyang & sedap..semua menjadi..esp. my rendang ayam...:P

Saturday, August 20, 2011

::20 August 2011::

Wah...lama nye tak buat entry baru...Tiada masa untuk meluangkan masa kat blogspot ni. Kat office kerja melambak-lambak..Lepas satu satu dibagi...Update kat facebook biasa la...satu perkara yang wajib..neghehehe....

Banyak yang ingin diceritakan....cherita harijadi cik puan, harijadi sofea inara, jalan-jalan ke kuale, cherita adam irhami demam ketegor, cherita buat kuih raya, cherita bonus raya...(erk? ada ke jugak??)....fuh!! owh tak lupa cherita sofea inara pasal berat badan + kurang zat makan...cherita rumah raja ekram merajuk...banyak lah....

Gambar pun banyak yang tak sempat nak upload. Tak transfer lagi dalam lappy. Nanti lah...

Tadi berbuka puasa ..Masha-Allah...Rezeki dari Allah! Sampai naik senak perut ni makan...Kakcik kata dah takde ruang nak bernafas.. kih kih kih.....Kunun nak pi terawih, dah perut cam hape nak pi camne... terus terbaring depan tv.. Mama pun tak jadi pegi ..dah takde geng nak pegi..

NI dah pukul 9.30pm..Sofea inara kesedihan Kakak Dalina dia nak balik rumah sbb esok ada tuition. hehehe..terus nangis2.... merajuk sebab takde kawan nak main. Sian anak ibu.
Malam ni ada live bola liverpool vs Arsenal. Somi cikpuan ajak panchek pi CIty Mewah pi tgk bola...sib baik panchek nak pegi..ada la kawan. Angah pi Ipoh bawak Firdaus Imran shopping raya...shopping mercun katanye...kih kih kih..

Ok cik puan nak temankan anak dara ni susu..pastu nak layan dia sbb dia dah takde kawan..






Thursday, July 28, 2011

Alhamdulillah...

ALHAMDULILLAH...MASIH BERNAFAS ..

Yang penting seronot dapat surprise birthday present dari somi terchinta..yay! subuh2 dapat hugs & kiss with little box which I waiting so long...
hahhaha... thank you B.... next year beli yang besar lagi ye...
Semoga Allah melipatganda kan rezeki ke atas suami ku..ngeegege..





Wednesday, July 27, 2011

Birthday Fayyadh


Birthday fayyadh @ Kg Penchala rumah nenek yadh :: 17 May 2011... Kebetulan we all pi KL sbb ibu & ayah pi tgk Liverpool football match..
Actually birthday fayyadh 31st May..so kira ni belated celebration la..
And this is the first time Adam met Yadh (Hopefully korang bila dah besar nnti berbaik2 la sesama korang..rapat macam mak2 korang ni..Jangan ada buku log jugak sudah..keh2x)
.hehehe...



Adam...semua nak masuk mulut!

Keluarga Feminot without Acik Adik + Acik Mior + Thaqif..

Kak long - she's big now!




Adam 9 months & Yadh 1 year 2 months...

Terpaksa amik gambar dari bawah meja..haihh....