:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Wednesday, November 21, 2012

November 2012

Salam, 

Wow..Its been 6th years of my marriage... Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Allah SWT dianugerahkan suami yang sangat memahami, yang baik hati, yang berilmu, yang pandai jaga hal ehwal anak-anak.. Dan dikurniakan anugerah yang sangat-sangat indah. Anugerah dan harta didunia & akhirat..what else if not my little Sofea, Adam & Luqman..Hari-hari indah dipenuhi dengan kerenah, aktiviti dan suara mereka. Walaupun agak sukar bila kesihatan anak-anak tidak stabil..tapi alhamdulillah semangat untuk jadi lebih kuat sentiasa ada dalam mengharungi dugaan... 



Gambar iftar2012 di Hotel Heritage Ipoh.

Semoga Allah merahmati kami sekeluarga. Amin.


Oklah , after Sofea admitted haritu, we attended Hari Iftihal 2012 Tadika Aiman. Tak sangka pula Sofea dapat No.3 dalam kelas.. Tahniah Sophie.. :D

hehehe comel je sofea..jalan langkah laju-laju.

Tahniah sweetie. Ibu & Ayah bangga dengan sofea.. :D 


Of course tak pernah lupa buat muka nakal! 

Supposedly Sofea buat performance dengan group Saidina Uthman yang lain. Tapi belon meletup telah menghancurkan semuanya..ehhehehe Sofea takut belon! huhuhu Sian anak ibu.
Burung yang berkicauan, 
Air mengalir tenang, 
Sejuk mata memandang damai mempersonakan ...

Gadis ditepi bendang, 
Padi melambai-lambai..
Walau panas membahang tetap tersenyum riang...

Kekirilah ahai..kekananlah ahai..
Inilah desa yang tercinta ahai..
Menarilah ahai..
Menyanyilah ahai..
Riangnya suara mereka didesa tercinta.. :D

Ibu terpaksa temankan sofea atas naik stage untuk ambil award. :D Anyhow Ibu cuma temankan belakang stage je:D 





#Luqman masih demam sampaikan hari ni buang air besar ada keluar darah sikit2,.. demam panas sangat... Nak tengok perkembangan dia camna esok hari.. if masih begitu jugak, terpaksa ke klinik lagi..tapi alhamdulillah Luq walaupun demam tak flat...masih aktif bermain...kesana kesini...

Friday, November 9, 2012

9 Nov 2012

hari ni ibu and tiga beradik @ seri margosa..

luq n adam cirit birit ...luq 6 kali...adam 4 kali..last skali adam tercirit atas karpet masa tu ibu tgh amik pampers kat bilik..  ibu terus angkat adam bawak pi toilet. baru je berdirikan adam depan pintu , sekali lagi atas lantai....errmmmm siannye anak2 ibu....bila nak sihat sepenuhnye ni....

adam memula flat takmo makan minum...at last 2 gelas air sirap, nasi lemak beberapa kali suap, keropok ikan, cekodok...biskut cracker sekeping...alhamdulillah berisi gak perut adam..ibu risau sangat... 

luqman pulak mujur dia makan..so ibu tak berapa risau sangat. dia aktif...dia minum air masak banyak... 

ibu doakan anak2 ibu sihat , ada selera makan yang banyak, suka makan, antibodi kuat boleh lawan penyakit, ceria seperti selalu.. 

#malam ni no mood ...nak kenduri pun takde selera...nak buat coklat pun takde semangat..


Wednesday, November 7, 2012

Sofea admitted @ Hospital Teluk Intan

Aidil-adha 2nd day raya :

- Malam tu after balik dr rmh Opah Chu, bawa sofea ke Hospital Tlk Intan sbb demam panas sngt.
   Disebabkan sofea dah demam lama about 2 weeks (on & off) , so sofea kene buat blood test  then
   terus kene admitted. Before tu pi amik x-ray dulu sebab nak cari punca demam..virus ke bakteria ke or
   what ever..

- Malam tu kebetulan sofea jadi patient kedua yang tak dapat katil besar. dapat babycot je..so share la
   babycot tu dengan ibu.. sedih jugak tgk tangan sofea mlm tu...kene amik darah kan..tapi ibu nangis dalam
   hati je la..

- Ibu tak dapat tido sebab kejap2 doktor datang tanya soal itu ini...soklan mengalahkan nk investigate ape
  tah..sofea pulak tido keletihan lepas nangis lama...sian kaklong ibu...

- Esoknye sofea kene buat urine test sbb result darah semua negative..takde pape...x-ray pun alhamdulillah ok sihat. And alhamdulillah urine pun ok..so anak ibu sebenarnya sihat je.. Disebabkan dah terbiasa jumpa doktor2 yang mengatakan bila anak demam mandikan...jgn selimut, pakaikan baju nipis2 bagai..so utk turunkan suhu sofea, ibu mandikan sofea banyak kali..ada tu ok suhu badan sofea ok tapi bila nurse ke doktor datang temp tetiba naik..ibu rasa badan sofea panas balik...pelik! macam sofea ni nervous sangat then terus naik suhu badan.. kene delay lagi bila temp naik.. ermmm..

- Disepanjang 2 malam ibu kat ward 3C tu, ibu tengok ramai kanak2 tak sihat-demam, kahak, cirit birit, syndrom  dan yang paling tak lupa bila nampak few family members yang kehulu hilir dengan mata berair, menangis... meremang bulu roma bila keranda jenazah diusung keluar dari wad..Rupanya ada anak 8tahun mengidap leukemia meninggal dunia.. Ya Allah....Mujur masa tu sofea tengah tido... Ke syurga tempat mu nak.. :((

- Dipendekkan cerita sofea discharge juga. Doktor pakar kononnye buat conclusion yang bakteria demam sofea datangnye dari tonsil yang bengkak and ada nanah sikit... tapi peliknya sofea makan ok, minum ok.if bernanah bagai konfem dia dah nangis takmo makan..

- Malam tu bila dah kat rmh, suhu badan sofea naik balik...dari petang..ke tengah malam hingga lah ke subuh...Sofea nangis-nangis marah2... Ibu pagi tu dah start nangis juga sebab risaukan sofea... Then pagi tu siap2 ingat nak pi hospital balik...tapi dah tau konfem mereka2 doktor tu karang.. so Atuk n opah advise pegi jumpa Dr Jasbir.. klinik kat area rumah tu je..

- CONCLUSIONnye.. Dr Jasbir bagitau group doktor kat hospital tu kasi treatment salah kat sofea, lucky diorg tak suruh amik air tulang belakang...and tonsil sofea tak bengkak pun ...merah sikit je...and after sofea makan ubat Dr Jasbir...Sofea terus sihat tak demam...Alhamdulillah sampai ke hari ni... Sama spt ape yg doktor janjikan.. ALHAMDULILLAH..bersyukur ke hadrat Ilahi..



tapi........ganti pulak luqman & adam...tunggu la entry kisah anak2 ibu ni..