:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Sunday, February 17, 2013

Sofea , Adam & Luqman






A lovely day .. so tired but what can I say? to see their happy smile was the 
greatest thing happened in my life.

My three kiddos. Sofea + Adam + Luqman
Love you guys very much.
Love anak-anak ibu dunia & akhirat.

My experience juga mencabar skill sebagai seorang ibu & isteri menjaga hal ehwal 
rumah while my husband pegi outstation to Alor Setar for 2 days. 
Alhamdulillah Allah mempertahankan emosi ibu dari sifat amarah & hasutan syaitan.
Syukur. All went smoothly as what I want.




Friday, February 15, 2013

Status ibu hari ni


   sangat tired hari ni!!



THE END

Thursday, February 14, 2013

stress - cara atasi nya..




mesti anda yang lain pernah stress kan? takpun tension samaada secara langsung atau pun tidak..
ada cara macamana nak ilangkan stress? kalau org lelaki if depa semua ada maksalah ke ..ada rasa runsing ke yg sememangnye smoking ofcos berlipat ganda lagi bilangan rokok yang diisap.. pada yg on & off tu...mau gak la cari sebatang dua untuk menghilangkan rasa runsing / stress tu kan? walopun cikpuan tak tau sebanyak mana keberkesanan nya.. atau pi mancing...TT dengan kawan2..naik moto vrroomm vrroomm...

tapi untuk kita ibu2 or kaum wanita yang molek hati takkan la nak smoking plak...komitment dengan kelorga mungkin tersekat untuk kita buat aktiviti luarkan... cara cikpuan ilangkan stress? cikpuan suka gunting rambut sendiri...hahahaha cool kan? sejak dekat U lagi bila cikpuan rasa tension dgn kerja2 studio ke assignment ke.. mau la rambut terkorban..

kalau rambut dah memang pendek...takkan la nk potong lagi kan..cikpuan buat samting yang different sikit.. contoh hobi suka berkebun ke.. bermain dengan pokok2 pun boleh ilangkan stress tau.. cuba lah.. :) either yang suka menjahit pun boleh luangkan masa sikit buat kerja2 jahit ni.. just for the sake kita nak tenteramkan jiwa yg tension dengan tahpape maksalah donia ni.. hehehe ..

#tapikan dengan muka and keletah anak2 pun dah mampu ilangkan semua tu... thats y i love my kids..ahhaha  esp.sofea..pandai amik hati ibu... : )

ok sekian untuk hari ni..


Tuesday, February 12, 2013

a day to remember


Luq struggle with chicken pox. #day 2.

Anyway we all balik awal dari kg dari apa yang dirancang.
my mood kejap ok kejap tak. luckily ada anak2 menghiburkan hati..hehehe
so ayah & ibu decide nak pi shopping untuk mententeramkan jiwa ..
and luq got his new friend ..mrdeebo.. :) 

nevermind..Allah Maha Adil.
Good nite : )

Friday, February 8, 2013

A dinner



Alhamdulillah..having a great dinner kat luar ... 
lama juga tak bawa anak-anak keluar makan..
kadang2 refreshing time macam ni bagus untuk kesihatan semua..ehehhe 











kebetulan hari ni acu kena chicken pox pula.. dah berjangkit.. 
so acu makan fish porridge (ikan dory) je.
tapi overall , sekali je la mkn kat situ..
food tak best kt Impiana Hotel Ipoh ni..sorry : (
next time pi tempat lain la.


shey shey aiyi...

MasyaAllah... tirednya badan ibu... menyiapkan coklat ikan emas dibawa belayar eh..silap..ahahaha menyiapkan ikan emas 27nos single pack , 9nos for 3pcs container & 1no of 5pcs container.

Alhamdulillah berjaya juga.. berjaga dari semlm hingga pagi tadi pkul 5.30am baru dpt tido.. Plan delivery terpaksa berubah sbb ayah tak jadi pi miting kt KL..and kawan2 kat sana taknak add transport charge pula.. so rushing hantar ikan ke rumah kawan kat Kg Paloh, Ipoh.. Dah la peak hour jem tak ingat.. clash dgn waktu lunch...org pi solat jumaat..tp ape pun manage la jumpa Aiyi...


Ok la nak tido dulu.. layan la gambar ikan emas ibu kali ni.. :)

Thursday, February 7, 2013

Rindunya...

Salam semua..


Hari ni 7 Feb 2013 jam 3.43ptg.. Waktu lappy ibu ye.. hehehe gambar ni menunjukkan anak2 ibu sedang tido so boleh ibu merehatkan minda dengan berblogging update entry....huahuahua...

Menjadi housewife sepenuh masa tidak la membosankan sebenarnya. Actually you lagi feel great tahap supermummy la sebab buat decision paling tepat dalam hidup BUT make sure la ada financial supporter yang kuat untuk meneruskan kehidupan & menjadikan tugasan sebagai surirumah tangga itu lebih seronok & bahagia. Alhamdulillah buat masa ni kami masih boleh membayar duit rumah, makan pakai minum anak-anak. InsyaAllah semoga Allah murahkan rezeki ibu & ayah lagi.. :)


Almost setiap hari ibu kena mop & sapu lantai.. yo lah...seharian dengan anak-anak ibu, macam2 ada kat lantai tu..nasi, mee, biskut-biskut, sampah, sticker, air yap (sirap), milo la.... memang kena mop dengan pencuci lantai la kan..ibu guna brand cosway..memang best la..best je bila dah kering..wangi..sebotol tu boleh tahan lama..tu pun ibu tengok sorang kawan tu guna brand tu.. 


mujur ada babycot ni..so while ibu mop semua kena duk dlm ni..huhuhuhu...sampai la lantai kering..yehooo!!


nanti bila dah setel mop, kaklong & abg adam tolong ibu bentang semula kapet.. seronok la dapat tolong ibu..memang rajin helper2 ibu ni..


See..brotherhood nye Abg Adam & Adik Mann ni... feveret bantal yek-yek

Hari-hari juga ibu akan siapkan breakfast, lunch & dinner..(dinner ada la skip2 juga..) 


One of breakfast : toasted oat bread with nuts & tabur milo kat atasnya +  nasi goreng plus air milo.... 
Ermm kadang2 memang berperang nak bagi anak-anak ibu makan.. Especially Adam yang tak boleh pedas langsung..Actually memang tak pedas pun.. So bila ibu masak dan bila ada suara request nak lagi nak lagi.. Ha memang Heaven la rasakan...!! Saat yang sangat bahagia bila makanan diterima..& perasaan yang tidak dapat digambarkan sebab ibu tau style anak2 ibu makan.. Puas hati resign keje & jaga anak sendiri!! 

Ok la..nanti kita sambung lagi ye.. Semua dah bangun dah!! weehoooo