:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Thursday, February 12, 2009

Kenduri chenta cik puan

Nak kawen pun ada kesahnye..punya la haru. Bila dikenang kelako pulak rasa. Itu la orang cakap dugaan. Macam2 ar. Masa hari engagement kitaorg pun sama gak. Majlis berjalan dengan lancar but yg shadis nye kete mak mentua break down di pekan Bidor. Kepanasan dan x boleh gerak langsung. Mujur ada kaum kerabat yang pakai kete panjang n beso...muat la tumpang sampai ke rumah cik puan. Terpaksa la deporang berhimpit dalam kete tu..sian betul. Bayangkan la kete tu tak penah jalan jauh. Tup- tup sekali pegi dari Jb ke Perak. Semput la dia.

Masa kenduri kawen cik puan lagi la..Minggu hari berlangsung tu cik puan memang busy. Hari "menggantung" hari kamis tu baru la cik puan dapat balik. Kebanyakan preparation mak bonda la yang tolong setelkan. Mengkaseh mak! Unfortunately, masa sampai kat kampong...aduyai terkejut cik puan tengok coror pelamin..MIX! pelbagai warna! Ada orange la...silver striking la...pink la..Lain dari apa yang kitaorang confirmkn earlier. Cik puan dah tak senang duduk dah. Lagi pulak dat time dah ramai jiran tetangga datang membantu. Mulut berkelumit, mata menjeling-jeling pelamin. Lagi panas bila cik puan tegur.. " eh , kak ...nih tak sama dengan apa yang janji aritu"... si minah sengal yang tengah pasang pelamin tu boleh campakkan kain & mengamuk tak tentu pasal. Cik puan pun ape lagi...Kasi sound tempek la sikit. Aku customer jgn treat camni la wei... Mak bonda dah terdiam..Mujur ayah ada penyejuk keadaan. Aku suh diorg kensel.. Lantak la...Biar aku takde pelamin pun takpe.. End up cik puan pegi deal dengan satu lagi bridal collection kat bandar baru. Alhamdulillah service terbaik & pelamin pun memang jauh lebih cantik dari package yg dikensel tu.. Cik puan amat berpuas hati.

Kisah Chenta Cik Puan


Cik puan kenal dengan laki cik puan masa blaja lagi..Masa tu takde kenen2 nak lekat ngn dia eeh...Setakat kenal tru member2. Cik puan ingat lagi dat time we all pegi ujung JB nun ber hoorey2...masa tu ramai2..cik puan ngn member2 cosmate n dia pun ngn member2 bujang dia. Kitaorg g tgk wayang rasanye..pastu gi makan2. Makan pun di ujung table. Cik puan kat ujung sini dia kat ujung table sana. Nak dijadikan chite, dia tinggalkn sweater busyuk dia yg pink coror tu kat dalam kete aura cik puan. n cik puan pun terbawak balik rumah sewa...ermm...ada la kesahnye kat sweater tu.

Pastu Cik puan ada la contek2 tru ym ..sbb dia study kat obersea. sembang2 pun biasa2 je..takde pape perasaan..setakat say hi...sbb masa tu dia suka kat member cik puan..so..ok la..

sampai la cik puan dah abih study...d last day before cik puan bungkus my things nak berambus dari utm , cik puan sempat send msg tru ym inform kat dia...yg cik puan dah abih study...Tapi disebabkan semangat chatting cik puan masih kebal, sanggup cik puan gi register internet kat teluk intan tu...bersambung la ym we all...

And smpi la time dia abih study kat Bradford dulu tu , cik puan gi amik dia kat epot. Tah pesal cik puan baik ati..dah la flight dia delay..sumpah masa tu pun cik puan pegi sekadar atas dasar member. punya la lama menunggu....bangun pepagi plak tu..aduyai..


Then cik puan bawak dia gi rumah Acik Yong...biar dia rest before member dia datang amik dia plak petang tu...

Rupenye masa tu dia tak balik2 jb lagi..kebetulan dah nak raya haji..cik puan offer dia kalo dia nak beraya kat kampung cik puan, boleh la tumpang acik yong...Masa tu cik puan kat teluk intan. N tak sangka rupa2 nye dia datang jugak ngn yong n bamin...terkezut cik puan. tapi masa tu control la muka..kunun takde pape...hehehe..oh ye..masa tu mama n ayah gi haji. dats y cik puan berani offer dia datang..kalo tak ..ya ampun..sory beb! tak larat nak dengar bebelan mak bonda yang pentingkan adab2 nih..althou anak2 dia selalu redah je..hehehe..sorry mak!

Kitaorg adik beradik celebrate raya haji kat rumah opah yam ( sebelah ayah cik puan)...masa tu arwah atuk baru je pegi. Bagi memeriahkan rumah opah, we all pun decide la nak tdo kat sana. Last kitaorg tdo rumah opah yam pun lama dah..masa kecik2 ada la..Haa...masa kat rumah opah la moment2 chenta tu terbit..bila diorg nak balik kl after tu la perasaan tu lain.....Kebetulan plak I 've got a green light from my dearest makcik yang sporting ( Mak Kak Umie)..."Bagus kak Yang..makcik suka budak tu"...acecece....kawe ni senyum je laa...hikhikhik..Apa lagi..kitaorg pun declare la serious...heheheheh....

And Alhamdulillah...cik puan berjaya gak mengharungi cabaran-cabaran couple2 nih. Biasa ar pompuan ..hikhikhik....

Diet punye pasal!


Last weeken laki cik puan beria kata nak main masak2 kat rumah. Biar betul. Cik puan ni tak kesah sebenarnye.. Bukan ape laki cik puan ni kalo dia yang masak alamatnye 4 5 nam jam la baru dapat makan..Kalo masak dia tak reti buat keje 2 dalam 1. dats y la lambat. Tapi takpela..cik puan ok je kalo dia nak masak...N malam tu dia tunjuk kat cik puan satu buku dari library. Western food. Ringkas! Simple! & Nampak sedap!

Memandangkan weeken lepas we all bercuti 3 hari ( Public holiday hari senin ), ari ahad tu lepas nite beforenye dah buat list bahan2 utk dibeli, we all pun spend masa kat Giant Damansara. End up beli bahan2 dekat 2 ratus lebey...belum masuk barang2 sofea..dypers, baby oil la,..shampoo la...errmm..takpe..cik puan tak kesah.

So, balik tu laki cik puan pun masak la..kebetulan petang tu Kak cik & Sharel nak datang..





Nih la makanan yang berjaya dimasak....Sekejap je. First trying..masin ada masam ada..hehehe..hentam saja la sayang. Ayang makan je.. Tp ayang suke ikan salmon curry paste tu..Nyum..nyum...


The next day buat pasta plak..tu lagi sedap. Tp we all lupa nak hambik gambar...Cik puan suka pasta tu.

Wednesday, February 11, 2009

FEMINOT SETTLE

Sape yang dah and nak kawin angkat tangan!!
Photo : Adik Sara..

Sapa yang tak kenal kitaorg..i mean among ahli keluarga Hj Mohamad & Hjh Rupiah.
Nesyi, Adik Sara, Ana (Kak Cik) and cik puan. Actually asalnye kumpulan kitaorg ni ditubuhkan (hehhee..kelako)..was in 1994. Masa tu meletop kumpulan feminin..kitaorg pun memandai la excited nak cipta nama kumpulan...akhirnya terbit la FEMINOT. Masa tu kakcik ngn cik puan kat rumah Nesyi n Sara kat Keramat. SIap record lagu lagi tu. Kemaaaiinn lagik.. Cik puan nyanyi lagu cranbries..La ni jadi bahan lawak deporang jerk..Hampeh betul.

Kitaorg nih kalo berjumpe konfem bergambo bersama..mesti berempat la. Kalo kat kenuri kawin sedara mara mula la kitaorg plan gitu gini bagi happening time majlis bukak hadiah pengantin. Rata2 yang kene ngn kitaorg masa tu was Abg Keoi, Kak Ita, Abg Shad n Acik Yong. Our pakcik2 pun dah memang kenal we al..Tapi tu dulu la..skang dah penchen.Ingat lagi diorg menyimpan dendam nak kenekan we all time we all kawin nanti. Tapi setau cik puan takde pun masa wedding cik puan dulu. Wedding Kakcik and Adik Sara pun sama. Mungkin deporang lupe agaknye..or mungkin deporang takde semangat or idea2 cerdik macam we all dulu.

Alhamdulillah , kitaorg dah berjaya dalam pelajaran..n now kitaorg dah ada family masing-masing. Tinggal lagi ada sorang ahli FEMINOT ni akan menghabiskan hidup bujangnye bulan tujuh nanti.. Alhamdulillah......semoga semuanye berjalan dengan lancar.. We have plan sumething... Jeng Jeng Jeng...



P.S My Wedding November 2006

P.S Kak Cik's Wedding June 2008

P.S Adik Sara's Wedding Aug 2008

P.S Beb, aku doakan kebahagian korang berdua...I am wish buat la ujung bulan ek...boleh aku menumpang kemah celebrate bufday aku pulak...ngehehehe...

Instinct tu kuat..

Ni la orang dolu dolu kata...sebelum melangkah/ mulakan sesuatu baca bismillah...
Ni la padahnye. Kelam kabut sangat. apa yg dikejar pun cik puan tak tau.. ape yg dalam mind tu lagi la..KOSONG! tersalah langkah kan dah parah. terus tergolek slip few steps kat staircase yg baru saja di mop oleh mek indon cleaner menara tu. Hampeh betul.. sakit? of course...terasa sengal2 bontot ni.. mujur laki cik puan ada dalam kete menunggu utk ke library sunway.
Disebabkan dah ada opportunity boleh buat check up kat SMC , kitaorg pun pegi la tanpa memikir panjang. Ye la..masa nih la nk guna kelebihan yg company provide utk staff.
Masuk kat out patient / emergency room terus..Disorongnye cik puan guna wheel chair. Cam opah pulak. Then datang doctor lelaki tua n his name is Doc Thaya. check back bone cik puan.
kene inject kat bontot ni then few minutes later buat x ray plak. Haa.. masa nak tunggu result ni la kita a bit tension. Lama sungguh. mula2 laki cik puan nampak result x ray dah ada atas kaunter. Ok la fine..tapi Docter nye takde plak.. yg heran nye nama dokter bertugas punya la ramai..tapi nurse2 kat situ tak habis sebut " Doctor Thaya...itu ...DOcter Thaya ini..." aiyo....
Floor atas pun doctor Thaya kene jaga jugak ke? dari masuk kul 9.45am sampai ke pukul 2.30 pm kitaorg menunggu result xray. dah la takde kusi extra utk laki cik puan duduk. N yet laki cik puan terpaksa la menumpang bontot dia kat katil yang maha kecik. Hampeh! Ingat first class service. Baik lagi Hospital Sg buloh masa cik puan beranakkan sofea dolu. Bila laki cik puan tau bayar nanti by hours, lagi la temper..cik puan senyum je. SMC ni mmg cover utk staff dia, tapi diorg punye policy kalo utk out patient kene bayar dulu baru claim. haiyo...terbang la 2 ratus lebey utk ubat, injection, xray, guna room , consultant n ape lagi tah. sumpah after this cik puan takmo pegi lagi dah. unless kalo dah dapat surat dari klinik luar. Memandangkan doctor Thaya tu dah bagi cik puan mc selama 3 hari, cik puan pun bermaharajalela la di rumah tapi still dalam gerakan / movement yang terkawal. Ye la..docter cakap ujung back bone cik puan ni ada terkehel sikit. suppose dia lurus, ni dah bengkok. Tapi dia ckp cik puan takdepape...kalo pregnant pun nanti dia akan auto adjust luruskan balik. Alhamdulillah...mujur la tak teruk...