:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Saturday, January 28, 2012

Sekejap sangat masa berlalu. Bulan Januari pun dh smpai ke penghujungnye. Ada lagi sebulan lebih tempoh cuti berpantang ibu. Alahai.. banyak benda yang tak selesai lagi. Ibu harapkan 2012 ini tahun yang penuh kesempurnaan berbanding tahun sebelumnya.

two big things yang dah settle :
1) ibu dah selamat lahirkan luqe. No more worries.

2) kak long dah sekolah & she can adapt with school environment. really great! Tadika Aiman yg menjadi penyelamat.

few things yg belum settle lg :
1) bby sitter for adam n luqe. Hard to find the best for them esp. adam yg dah pandai takut kt org, yg dh banyak ragamnye. hopefully dapat la yg sesuai next month ni. Ada plan nk amik housemaid. tp itulah yg dapat pun dh rupa cam hantu kak limah. Tengok lah. kalo ibu dh jmpe bby sitter, so no need maid. i try to manage my kids kalo ayah takde pi outstation.

2) i'm not sure nk ke sg siput or tambun after this. dilema sungguh. keje ni ok cuma working on saturday la yg paling melemahkan jiwa raga ni. Ya Allah aku mohon kau berikan peluang & petunjuk yg lebih baik untuk kerjayaku agar dapat memberi kebaikan kepada keluargaku. Amin.

3) our dream house!! Menunggu tu mmg menyeksakan. Mungkin ada hikmah terbaik disebaliknya. Semoga dipercepat dn dipermudahkan semuanya.

Saturday, January 14, 2012

luqman day 11

td suppose kene amik blood test utk jaundice tp doc ckp xyah sbb previous result rendah. so tgk day 14 nti. pi klinik cek kalo ada kunin lg. so far yg lain luqe is occay. he doing well. breastfeeding ok. now he already 3.7kg.

esok ayah start keje after on leave bout 1 mnth. hope everything under control esp adam n sofea. x susahkn opah nk jaga. sian opah.

ibu purchase lg ombak rindu at astro first. gila! mmng layan cerita ni n maya karin definately can win award best actress this year.

dilema yg tak habis

Letih la. Pening la. Mana satu ni.

This is my life.

Arghh. benci la bila dh terhutang budi ni.

Tuesday, January 3, 2012

admitted & deliver



4th jan 2012 ( 12.30am ):

Ibu dh rasa contraction..pi ar-ridzuan dlm kul 1215am.

buat CTG cek contraction 5mn sekali. so admitted. sedih gk x dpt nk antar kaklong pi tadika aiman esok. xpe la. next year insyaAllah ibu antar ye sayang.

Try tdo xdpt. contraction dr td dh jd 4min sekali. td nurse mskkn ubat beraks..

Ermm..sib baik opah ada kt ipoh. ley tgkkn anak2 ibu yg nomek kt rmh tu. semoga semuanya selamat dn dpermudahkn.

( 6.30am) :
Staff nurse datang suruh siap2 pegi labor room. Mak ehhh cepatnye.. Ibu tak rasa sakit mcm sebelumnye. ermm..bertawakal je la... :D And masa tu ayah kat rumah. tgh bergelut nak uruskan kak long pegi sekolah...huhuhu sedihnye ibu tak dapat nak temankan 1st day sekolah.



( 7.00 am) :
Ibu dah ada kat labour room dah..ermm...nurse masukkan ubat percepatkn contraction..then dia kasi ubat bontot...pastu ibu terus lalok high yg teramat sngt..rasa nak tdo!! tapi tak tdo...Dr Roofa datang around 8.30am & cek dah open 5-6cm...Dalam kul 9.30 ke brape tah ibu dah rasa senak perut yg amat dah..call nurse...n nurse suruh teran je..(errkk..teran je ke ? sempat lak berpikir betul ke deporang ni..) so ibu pun teran je la..cam nak berak sembelit tu..& bleh rasa kepala luqe is around the corner..ahhahaha....sempat ibu suruh nurse call ayah...
tapi tak lama lepas tu luqe pun kuar..melihat donia (labour room yg indah)...Ibu ingat kalo ayah ada ley la ayah record guna TAB...tapi sayang ayah tgh on dway dari sekolah dgn kaklong, opah n adam...takde rezeki nk record.. :D



Alhamdulillah ...selesai sudah.. Selesai kegusaran hati pasal diabetes la induce la..air gula la....HB la...Bersyukur ke hadrat Allah SWT ibu dikurniakan anak lelaki 3.4kg yg comel..Muka sebiji cam kaklong (muka ayah)....tapi a bit shepet..(guilin version maybe) :D hehehe..



Luqman Ikrami B. Arief Redzuan
Semoga menjadi anak yang soleh , berjaya cemerlang dalam kehidupan dunia dan akhirat,
diberkati dan diberi kesihatan yang baik selamanya..