:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Tuesday, August 24, 2010

just love

pic taken by sofea inara.



For my love B & lil' Sofea Inara. You both are my soul. Semangat untuk ibu bekerja, menghadapi hari-hari di donia yang penuh dengan dugaan.

And for lil' hero (InsyaAllah)....cannot wait to meet you dear.







Thursday, August 19, 2010

pagi jumaat yang mulia

pagi ni ibu n ayah felt guilty sangat kat sofea pasalnye last nite kitaorg tak spend masa pun main sama2 ngan sofea. mujur la sempat gak layan sofea main motor keulu keilir dlm rmh. pastu kitaorg dah flat.

ibu dlm sedar tak sedar tgk sofea main masak2 sorang2....siannye anak ibu. tak tau nape kitaorg penat sangat. ayah plak after pegi beli kettle kt kedai pasalnye kettle lama tu rosak , pun terus flat atas lantai. ayah ckp ngn ibu pagi ni masa we both dlm kete nk pi keje, sofea kejutkan ayah suh makan food yg sofea 'masak' tu...alalala...siannye.

dengan baju tak tukar..ikat rambut pun tak bukak...mujur la ibu sedar nk pakaikan pampers b4 tdo. seb baik...

insyaAllah weekend ni kita pi taman .. jln2 kay sayang....

Pregnancy Check up again and again

Ibu kene marah dgn Doc pasal pose. Dah kata amik insulin mana ley pose..errm....
BSP semlm pun consider tak accurate pasal ibu skip insulin tghari n tak makan.

Lagi satu ibu kene marah pasal tak noted dlm buku baby bilangan pergerakkan baby....Ibu tak easy je benda2 nih ...Doc bising betul arini.. ermm...occay i never do it again!!

Lastly....Hb rendah. 9.3 jer...ermmm...kene lagi pasal ibu skip makan vitamin yg Doc bagi...dah kata pose ...banyak kali ibu lupa nak makan...Sorry baby...I promise...I wont do that again. I'll make sure follow all the instruction given by Doc. Doa ibu tiada lain skang ni...semoga baby sihat dan selamat...

Tuesday, August 17, 2010

30 weeks pregnancy

Terlalu lama tak apdate entry kat blog. Ni gara-gara terjebak ngan fesbuk durjana.

anyway hari ni genap sudah 30 minggu preggy. Alhamdulillah. Banyak sangat cabaran preggy kali ni. Dari mula tak confirm EDD ...berulang alik buat check up scanning kat klinik swasta, klinik desa, hospital.....
mujur la kali ni takde morning sickness yang teruk. sebab tu jugak la cik puan tak tau dah berbadan dua. Mungkin tak perasan period dah lama tak datang...yang tau rutin harian memang bz masa tu. End up bulan Mac cam tu cik puan mintak kawan ofis ni belikn pregnancy test kat farmasi ...tuh dia...memang terang result positive. hehehe...alhamdulillah rezeki dari Allah SWT .



Disebabkan terlupa last date period, bila wat pregancy check up memang problem. Doc berkali2 suh ingatkan balik date last period. alahai....bayangkan la tau pregnant bulan 3...last period dlm bulan 1....camne nak ingat. so based on result scan, EDD on 22nd Oct 2010.

masuk 5 bln preggy, disebabkan dah ada history diabetes during 1st pregancy dulu, cik puan kene minum air gula = air glukos tu ....n amik darah ....result positive pulak.,....dah kene buat check BSP & review doc weekly. bayangkan la banyak kali ulang alik pi klinik. end up cik puan spend bout rm100 beli alat BSP tu sendirik. check la sendiri. 4 times /day. sehari seminggu. pastu buat review kat opital / klinik. sian kat baby. penat dia ibu bawak ke ulu ke ilir. semoga dugaan ini dapat meringankan proses bersalin nanti. Amin..

Tak habis dengan tu, disebabkan BSP result tak normal ....Doc sarankan guna insulin. Alahai....Ingatkan insulin nih makan pil ke hapa ke...rupanye kena wat injection 3 times per day. Ya Allah...besar sungguh dugaan mu. Masa Doc bagitau tu perasaan dah bercampur aduk dah...sedih, kecewa, takut.....Kuar je bilik doc tu ..terus pi toilet nangis!...tak kuat rasanya nak buat semua ni..kalo sehari dua tu occay la...ni sampai deliver...means ada 3 bulan lagi masa tu.. satu hari moody. kesedihan.

Tapi Alhamdulillah...amik insulin ni tak sakit mana pun. Bagus jugak amik insulin pasalnye leh control gula dlm badan...now dah naik bengkak dah peha ni asyik kena cucuk...tapi takpe la...sabar-sabar! Sendiri yang tak jaga makan dari dulu..nak wat camne. Yang penting semoga baby sihat ...cukup sempurna sifat , cergas n cerdik akal fikiran dan comel cam kak long sofea dia....InsyaAllah.



Semoga diri ini tabah dan cekal menghadapi ujian dariNya.....