:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Thursday, March 31, 2011

kenangan di kota singa...









Kerja giler!! Hahahaha..."Please sit down!!"
Kira dowit atas bonet keter...ape kejadahnye...ahahhahaha main redah je...
sengal tak sengal gak ar...Thanks guys!







Teraphy!


Bz kan diri anda dengan ini.....

Yo!

Jangan mental


Mental...mental..

Dowh..apesal nak kene ada perasaan camnih....tak suka weehh.....relaxx...relaxx..amik nafass...fffuuhh fuuuhh fuuh......relax....you can do more dear! relax!!! Dont worry....there have time to pay back......berani buat la kan....i cut you!! zaasss......

Dah la kerja pun mental ....sampai aku stress-stress.....layan dengan peel driver ipoh pun mental gak..pagi2 dah stress kan aku along the way...rasa nak langgar je.....

Jangan la pulak tambahkan mental aku ni....hailah...dengan rumah tak terurus....kain baju tak berlipat...no time la,..nak masak, nak layan anak2, nak iron baju, nak basuh baju...bangun 2 3 kali late nite ..tdo tak cukup...no rest!!!!!!!!! Nak pegi holiday!!!!!!!!!!!!!!!!Damn it! Damn it!!1

arrgh...nak lari!!!!

mental mental...stop crying dear!! you calm yourself.....please! please!! make up ur mind...stand up ur self....nak berjaya mmang banyak dugaan ...Dugaan Allah yang Maha Esa yang tak disangka!! Ya Allah...kau kuat kan imanku...Jangan kau jadikan anak-anak ku mangsa ke'mental'an aku......Tabahkan diriku..Tenangkan fikiran jiwa ku!!

Common sayang.....Relax!!!!

Monday, March 28, 2011

::Biarlah sayang sampai mati::

Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri... Buat Iktibar kita semua dan para suami / lelaki, renung2 kan lah.

Kisah benar yang terjadi kepada seorang isteri... dan ceritanya bermula begini..

"Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.

Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan.. Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak, Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja..

Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.

Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya. Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja, tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya.

Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks.

Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.

Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.

Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.

Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik menarik seperti teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik,carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut.

Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.

Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.

Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi sy tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

PS (Pendapat Aku) : Penting di sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah .

"Bagi lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini, fikirkanlah, btp besarnya pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah keburukkan seseorg isteri itu sbg t'jawab utk anda memperbaikinya....InsyaAllah......."
- Kongsi entry dari belog baizura..

Ya Allah..Lindungi rumahtangga ku....Jauhkan dari perasaan buruk sangka...Kukuhkan iman suamiku terchinta....Biarlah sayang dan kasih nya sampai mati.....

Sunday, March 20, 2011

::ayah garang macam kak ros ::

- weekend 19-20th ...arief pi KB..outstation ada education fair kat sana anjuran MARA.. so tinggal la 'kita ber3 orang je'.....

- so everythings going well except mlm tadi la , punya ngantuk n keletihan , smpai kan nak angkat adam , adam terantuk kat palang katil...sian dia...hikhikhik....terus nangis kuat.
ingat dah angkat tinggi dah..mamai!! ....

- pastu pagi tadi masa ibu kat dapur nk pi buang sampah lil' adam kat depan..guling2 sampai kan keatas lantai..dengar la sore dia nangis kuat...terlentang gituw..adam..adam...bila ibu smapi kat dia , dia tercengang plak...terdiam...hahhaha...dah cepat sangat berpusing dah...mengundur la...dah kuar tilam pun...pantas! i think lil'adam lebih hebat dari kak long dia...


Wednesday, March 16, 2011

::ipoh - kl - ipoh::

just came back from KL / kajang. huh...sangat penat. duk rumah je...nk pi mana2 pun takde sape nk temankan...sangat susah nak bawak itu dua org budak.. mana lil'adam nk duduk nye...mana nk layan kak long chopiya nye...nih le kalo ikut somi pi outstation...next time kalo nk follow pun kene tunggu lil' adam dah pandai jalan dah..senang sikit.

mujur la kakcik n acu ada on weekend. dapat la pi KL...jalan2 pi kedai borong toys..owh no! betul ke nak jadi tokey mainan ni...hikhikhik...mana tau kan...kut betul bukak kedai mainan nanti..

pastu pi legend hotel swimming2...diorg je la swimming...ibu n adam duk tepi pool je...ok la...
nk pi PWTC pun tak dapat la ...penuh dengan fair..sah2 sesak! education fair la..matta ..digital fair...huh!