:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Sunday, May 20, 2012

Yes!!


Cranky : Yes!
Funny : Yes!
Ketetel : Yes!
Potpetpotpet : Yes!
Happy love to laugh : Yes!!
Tired : Yes!
Enjoy : Definately Yes!!

Beautiful view in beautiful morning. What else I want? 
Happy day u'olls....

Tapi satu je..ibu jeles dgn kawan2 ibu..anak2 diorg boleh pakai baju best2..bukan setakat baju jalan2..baju tido pun hebat. gambar sebiji dinosour...gambo train...sluar belang2 ..kasut comey2..cadar tilam pun gambar menarik..yg sememangnye ada brand dan mahei. Ibu nak mintak Allah murahkan rezeki ibu & ayah...supaya anak2 ibu merasa itu semua.. InsyAllah Ibu akan usahakan ke arah itu..Mudah mudahan Allah sudi bantu Ibu..Amin!

Thursday, May 17, 2012

sweet sweet sweet

"Occay ..sweet dream ! " .........tiap tiap malam dah sweet dah...tiap tiap malam pikir pasal cokelat..mana tak sweet..ahahaha...

Anyway entry ni untuk meluahkan perasaan terhadap "Melayu Bodoh Berniaga!!"

bukan la nak kata ape..rasa nak sekeh pun ada ...kalo menipu tak kisah la (walopun mmg kisah! duit aku occay)..tapi bangsa lain pun ada gak style macam tu...tapi bila akhlak etika berniaga tu takde..boleh buat mak sentap woo.. Bercakap terima kasih tu satu hal lah...ni ada satu kedai makan tu...ada ke layan diri..ok..kalo setakat amik pinggan cedok lauk nasi tu biasa...I tak de hal lah... tapi bila nak bungkus roti canai , aku kene potong sendiri...aku kene masuk plastik sendiri...aku kene bungkus kuah sendiri..Aik!! dah macam kedai aku dah ni... Apa kes?? Yg ko duk situ kat meja cashier melangut... tengok je la ko nye customer ni terkial2 potong roti canai...Kalo boleh tebo roti canai tu ko nak suruh aku buat sndiri jugak ye?? Ok...Lagi la yg menghangin kan diri bila En Somi balik rmh aritu beli brekfes dgn hangin muka mencuka..dah la masa tu dok dokong adam yang tak brape sihat. Semua kene buat sendiri....Yg mangkuk mamat tu boleh ckp "layan diri bang...layan diri bang.." kepala hotak kau....laki aku dah tension dah... "Kut ye pun tolong la taruhkan kuah ni...saya dokong anak saya ni.." eh dia menjawab lagi..."layan diri bang..." Demn...aku dengar pun hangin! Memang pangkah zikzek terus...


Ni pagi ni pun satu hal...dah la aku masuk kedai kao tu senyum pun idak... Aku siap kasi salam..."Nak print A3   artcard paper boleh? brape ringgit ye? " ....si pompuan menjawab..."ape bende ni ? " Yanadeii.....takde etika menjawab ke?? Aku boleh pegi Taman Chempaka tu melambak kedai printing kaum mata sepet yang lebih baik tutur bahasanye... Adoi...Pangkah Lagik!!


Wednesday, May 9, 2012

Resipi Bihun Kungfu Maryam


Actually gambar ni lebih kurang sama dgn bihun kungfu maryam..(lupe la dpt kt blog mana..)
Bahan-bahan :
Segenggamm bihun (dicelur smpi masak)
sebiji telur
seulas bwg putih
tomato
brokoli
puree jagung (boleh buat creamy style, separuh blend hancur, separuh cincang)
carrot
celery stick
homemade stock ayam (if xde boleh letak isi ayam lepas tumis bawang & letak air biasa je)

Cara buatnye :
campur telur dgn bihun, letak minyam sikit atas non stick pan, goreng hingga masak.
untuk kuah - tumis bawang dgn olive oil, masukkan stock ayam dan sedikit air, lepas tu masukkan sayuran e.g carrot, jagung, celery, tomato, then last brokoli.

dah siap.....

selamat berkungfu.


resipi Puding Roti

after this ibu ada masa untuk buat benda2 ni semua..sebelum ni selalu gugle or dpt je resipi kopipes print bwk balik..tapi rasanye baik masuk kt dlm blog..sbb nnti senang nk tgk balik.. resipi ni dari group solidfood..

resipi 1 : Puding roti (Resipi kopipes...)

secawan lebih freshmilk
sekeping roti (guna butterscotch)
sedikit kismis
sebiji telur
jagung (guna balance beli pasar mlm pun ok)

cara, carik2kn roti dlm susu dan masukkan kismis & jagung
pukul pakai garfu telur & tuang dalam roti + susu tadi - biarkan seketika..
pastu buh dlm acuan (acu apam tu ke)...kukus 15min...tadaaa...yummy katanye!







What's up?

Lama plak tak post entry..tak tau nak cerita ape. occay la

lets talk about adam irhami yang demam few days before ni..erkk almost 1 week jugak.

elok kebah demam dah dpt ulcer plak kat mulut dia...banyak jugak..sian dia nak makan minum milk sakit2.. malam2 siap buat gaya2 nak tampo mulut dia sebab sakit sngt. alangkan kita ada seketui ulcer pun dah terasa...sian adam..now getting better. susu dah ok cuma makan je kurang. semoga bertambah la berat anak2 ibu....kuruih!

just ordinary day doing nothing. counting days for a better life! hope in a right path. Ya Allah! forgive me and bless me...

Thursday, May 3, 2012

10 places should I go before die....(eceh...)

Sebenarnye saja wat entry ni lepas dok tgk member2 post gambar diorg pi vacation ke oversea...wewiinkk. Macam best je kan kalo listkan satu persatu tempat yg menjadi pilihan kita nanti.. Kalo ada rezeki (if dipanjangkan umo..) Mana tau dapat pergi...khaaann??
Berikut antara 10 pilihan tempat yg tidak mengikut urutan yg mana satu nak pegi dulu .....

1) Italy - Pisa & Colosseum (Encek Udin's fb) 
2)Eiffel Tower, Paris (Hwei Chan + Keoi's fb)

3) Venice - Gondola (Encek Udin's fb)
4) Greece - Hahaha ni sebab B selalu sebut nk balik raya ke Greece..sebut banyak2 kali..mana tau termakbul..muahhaha Amin. :D
5) Skypark Singapore - Ni pun ramai kawan2 dah pegi ...yg ni memang teringin sangatlah...Impress dengan kota singa yang mampu membina bangunan gah macam ni. 

6) Australia- Sapa yg takmo pi tgk Sydney & main2 ngn kangaroo? InsyaAllah 
kalo Iwan keje sana or dpt PR sana..ada la kut rezeki nk pi visit dia nanti..Amminn...

7) Istanbul - Teringin la gi grand bazaar ni. Penah tgk kat TV3 and kalo x silap Pnut pun penah kesini..
Then 2nd pic -Hagia Sophia yg sebelum ni church pastu dah bertukar menjadi masjid yang indah. Sure architecture dia superb....


8) New Zealand - Yg ni ofcouse la sebab scenery landscape dia yg awesome!! Alangkan pegi visit Spore dulu ada space secoet greenery pun dah impress , inikan pulak nature yg sangat cantik macam ni...Lagi pulak kalo dah ke australia tu skali package je la pi NZ ni... wewinnk**  makcik kayo!



 9) Masjib Al-Nabawi & Baitullah Mekah Al Mukaramah - Semua pasti menyimpan hasrat dan keinginan ke sini. Pergi  ke tempat tuju kiblat solat dan doa harian kita. Keindahan yang sebenar dan hakiki. Menunaikan puncak ibadah , memohon keberkatan di rumah Allah , melawat makam Nabi  & banyak lagi. Kalo dari Mekah ke Dubai boleh kan? Nak lawat Chiyong & Palong.. hikhikhik
Apa lagi..cecepat register TH.. Tak mampu nk dulukan duit pendaftaran? kan boleh deduct dari epf... :D


dan 


yang ke spuloh... Jeng Jeng Jeng....