:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Saturday, January 26, 2013

Sofea - the day with chicken pox..


Dugaan buat sofea , ibu, ayah & opah juga.. Kena pelentong pulak..
Ibu doakan semoga sofea bertahan...sabar..cepat2 sembuh...
nanti kita pegi tutti frutti ye..

#Nak tido sofea nangis sbb gatal n rasa sakit...& timing kena during kita 
nak ke KL..if takde order dari kawan ibu..memang ibu malas nak pi 
KL ni... haih dugaan dugaan...
Semoga Allah beri kekuatan kat anak ibu & kembali sembuh dengan cepat..



Tuesday, January 15, 2013

Sebelum subuh menjelma

Wahh...kemain lagi title entry kali ni.. takde ape yg menarik pun..cumanye ibu tgh tunggu coklat ibu beku..so update la blog sekejap..

Nak cerita ape ye.. Ibu dah jadi fully housewife menjaga anak2 ibu Adam & Luq.. Alhamdulillah mujur juga ibu dah start business coklat dari awal.. so that bulan Januari ni rezeki tak putus2....Alhamdulillah..terima kasih Ya Allah.. anak dapat jaga..dapat juga duit belanja serba sikit. Yang penting dapat juga melayan kerenah anak2 yang mmg susah nak makan ni.. esp adam..berlari satu rumah baru berjaya bagi dia makan.. sapa lah yang rajin nak layan macam ni kan.. Ibu kene naikkan berat badan adam & sofea.. Adam last check up berat badan hanya 9.5kg compare adik dia yg baru setahun 9kg.. Simpati betul ibu..Sian adam...Takpe la..Ibu akan cuba sedaya upaya make sure adam tak skip every meal.. Sofea pula alhamdulillah..semakin naik walaupun tak banyak.. Ibu target before dia masuk Tahun 1 , Sofea dah 20kg...Boleh ke? HUhuhuhu ...Now dia dah 14kg..InsyaAllah ..semoga Allah permudahkan segalanya..dan menambahkan selera anak2 ibu untuk makan..mmg baka mak bapak kurus kering pun masa kecik.. :D


                                                  Sofea yang rajin excited cat dinding make over for her study area.



Ni la hasilnya..sebelum ni just letak almari jati  & look dull... but now dah transform lebih ceria!! Ibu suka!!


Nanti ibu update lagi ye..Nak take a nap before subuh.. :D



Saturday, January 12, 2013

Sepetang hari ini...

Hari ni acara bake2 di rumah.. Sofea dah lama request buat kek tapi takde je masa yang sesuai..
Alhamdulillah hari ni berjaya jugak. 

Hasilnya gambar kat bawah ni la..memula buat dalam bentuk cupcake. elok habis je bakar terus kena serbu.. tak sempat nak candid2..hehehe yg 2nd round ibu masukkan dalam 
loyang je. senang. tambahkan sikit masa bakar tu ..and rasa nk konfemkan dah masak
betul2 ke tidak, ibu cucuk2 je dgn garfu. setel!

Resipi ibu dapat kat myresipi.com. next time boleh buat lagi.. Yay!!



Bahan-bahan ( 10-12 biji )

  • 2 cawan air panas
  • 1 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 3/4 tepung gandum
  • 2 sudu teh baking soda
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 cawan mentega
  • 2 cawan gula
  • 4 telur
  • 1 1/2 sudu teh vanilla

Cara-cara

  1. Panaskan oven . Campurkan koko kedalam air panas kacau sebati
  2. Satukan tepung, garam, baking soda & baking powder dalam mangkuk yang lain.
  3. Pukul gula & mentega sehingga ringan dan gebu. Masukkan telur satu persatu, dan masukkan vanilla. Masukkan tepung dan bancuhan koko.
  4. Pa310804
     Sudukan dalam Papercups 3/4 dan bakar dalam 170 degree untuk 18-22 minit. Biarkan sejuk di atas wire rack..
  5. Hiaskan ikut suka..