:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Wednesday, April 25, 2012

extra time

after dah submit worktask untuk harini..apa lagi..mula la ibu blogwalking..gugle itu ini...and I found something!! something interesting...suka2x..

Anyway ni perkhabaran diatas takde kene mengena dengan entry hari ini. hehehe occay. Lets talk about photo kat bawah ni. Ni during cousin's wedding kat Muadzam Shah. Seronok mama jumpa Datuk Sarimah a.k.a mem Abdul Wahub tu...So chantek..Alhamdulillah Allah membuka mata dan hati beliau untuk berkarya dgn jalan yang lebih baik. Kalo tak jadilah seperti artis2 veteran lain yg masih open hair open itu ini. Owh ye..Datuk Sarimah ni pangkat opah sedara my cousin sebelah ayah..Memang muka stok adik beradik lawa2 belaka...cute miut...
Yg tepi sebelah kiri - Makcik Nor dari Cheras.

Ok..next cerita pasal org jual insurans plak..ermm heran la...dan makin menyampah pulak bila call kita ckp konon2 teringat kat kita..ternampak no kita dalam phonelist dia...abih ckp anak berapa la...a bit psl keje..pastu terus ckp pasal insurans...bila kita ckp "ermm takpelah...belum lagi kut.." terus end phone gitu saja..yekelehh...orang camni pun ada ke? Lagi satu baru-baru ni...few days yg lepas ada gk sorang brother ni sapa di fb..same as usual ckp pasal anak brape umo etc...pastu jadikan kes anak dia sakit kene bedah kepala untuk promote insurans dia...yo!! ada jugak orang camni..Entah lah...yang penting takde apa yg dipohon selain dikurniakan kesihatan yang baik dan dilindungi dari segala keburukan untuk seluruh ahli keluarga....


Back to Seri Margosa..ermm so far rumah dah kemas a bit lah ..cuma kain baju tak terurus lagi...Mujur ada acu ..memang helper betul2x lah...here gambar langsir kat master bedroom. Warna pilihan feveret saya dan suami...:D Fabric dari Nagoya tesco and railing dari IKEA (thanks kakchik)... Rafly semua langsir + railing menelan belanja RM550.00... Idak la sampai beribu2 ringgit order kat kedai deco itu ini kan... hihihi Alhamdulillah...

Ni gambar before pindah.After pindah tak berkesempatan lagi nak amik gambar..hehehe...Here our dining space before enter to kitchen area. Tak la besar sangat cukup la kalo nak masuk meja makan baru 6 kusi...kalo 8 kusi tu sempit kut..entah la..so far masih mengekalkan meja makan yg sediaada 4 kusi..ehhehe 
Lampu hanging 6 ketui tu beli kat MZ ...harga dalam RM150.00 include bulb...boleh lah...Adam yg paling suka sbb setiap kali on lampu ni dia dongak and ckp "waghhh.." (nada impress gituw..hehehe)

Ni pun gambar before pindah..sejurus selepas upacara basuh rumah.. Tu pintu stor bawah tangga tu dah dipenuhi barang2 dah skang ni..tapi nk kene tapis balik sebab yang masukkan barang2 tu bukan tuan rumah. ehehhehehe ...Tengok lah..settle kemas semua bilik/area baru bukak citer balik pasal stor tu nanti...

Nak buat kenduri? Entah lah...penat rasanye..Mula2 memang nak..sekali dengan majlis Aqiqah Luq..tapi rasa cam tak larat..Rumah tak kemas lagi..ni dah nak masuk bulan 5...tengoklah...Nak kene tgk schedule en.somi jugak..so we leave this "kenduri" topic dulu ye... :D Anyway esok pun dia dah ke Penang sampai Sabtu malam...camno nak berevent2 kat margosa ..hehehe

Ni gambar kat luar porch..Ekceli design luar rumah sama je la mcm row depan tu...Ni selepas pemasangan tut tut kat gate tu...masih mengekalkan pagar asal walopun neighbour rata2 dah bertukar ke pagar yg lebih gah. Pasang benda alah ni pun sekadar memudahkan proses kluar masuk pegi balik keje angkut kanak-kanak bertiga tu...Yg tak ley handle sekarang ni ofcourse si Abg Aa...Lagi satu dapatlah mengelakkan ibu tinggalkan anak2 ibu dlm kete kalo nk bukak gate tu nanti. Yg paling riso waktu hujan la and if ayah pi otstesen...Memang haru...So Alhamdulillah..Syukur2x!! 

Here hasil utk living hall.. 

Monday, April 23, 2012

Wish list..


30th birthday present..Can I ? 

Sunday, April 22, 2012

Do great thing for life

Kayuh pelan-pelan.

Insya-Allah ..do something that you love to do...
Ibu terjumpa satu laman web supplier barang2 untuk inarabeautytale...
Yay! Seronoknye. Idea datang mencurah-curah.. Orang lain boleh kenapa kita tidak kan?

Dan akan mula set up bilik kerja Ibu soon..
what a perfect day.

Dan ibu masih bernafas di kampeni yang sama. Semangat kerja datang kembali.

Tuesday, April 17, 2012

Kids update!


Mula-mula nak cerita pasal Luq.

  • Luq is 3 month 16days.
  • So far Luq dah pandai mengereng2 dah.Penah skali dah menerap pun. Cuma tangan tu masih tak pandai nak adjust lagi.
  • Luq suka kalo ayah or ibu or kaklong or abg Aaa ada kat sebelah..mengekek2 ketawa and menjerit excited suara beso nyaring.
  • Luq suka tgk upin ipin n disney channel.
  • Luq masih breastfeed altho dah campur2 dgn susu formula..
  • Luq tak bangun malam..Before sleep Luq susu then buat wake up call nak susu around 530 /600 am...Ibu boleh tdo lama jugak.
  • If Luq jaga , Luq nak suruh orang pegang luq..jalan2...Luq prefer org pegang macam ni instead of dukung cam baby (cth pic Luq dgn ayah)
  • Early April pegi check up Luq is 6kg.
  • So far perkembangan Luq baik. Alhamdulillah...


Occay , next is Abg Aaa...
  • Currently age : 1 yr 6mnth.
  • Dah pandai berlari, melompat, memanjat (expertise), mengamuk guling2, merajuk
  • Gigi semua dah tumbuh
  • Faham ape yg org ckp dgn dia, faham arahan (sitdown, baca doa makan, sleep, wear shoes & bnyk lagi)
  • Bijak dan faham apa yg ditanya...(rambut, pusat, gigi, mulot, mata, tangan, kaki) semua pas lah!
  • Cuma Adam takmo praktis bercakap. Banyak diam dari brcakap.
  • Adam suka naik motor, beskal, main bola, jalan-jalan naik kereta tgk kren, jengkaut, jentolak dn seangkatan dgnnya,
  • Suka tgk signboard McD, KFC, signboard bateri ada gambar kingkong tu...(ayah kata tu kawan adam). And kalo pegi Jusco tunjuk info board , Adam tunjuk logo KFC (ok. so adam recognize apa yg dia tgk) ..:D
  • Adam sangat aktif dan berani. tak macam kaklong yg terlalu berhati2.
  • Adam suka makan pasta & spagetti pizzahut, ada mood suka bihun sup, carrot, roti gardenia, cornflakes, timun and makan2 ringan gitu2..Adam tak suka plain rice. Nasi minyak/ Nasi ayam adam suka..
  • Berat Adam baru 8kg. Dan masuk line kuning kalo dlm buku check up klinik tu.
  • Adam very independent. Semua nak buat sendiri. Naik tangga, berus gigi, pakai baju & sluar walaupun tak pas lagi..ehehhe
  • Adam sangat peka dan rajin. Kalo Luq nangis, Adam yang cepat2 bangun pegi cari botol susu Luq kt atas meja or mana2 terus tonyoh kat mulut Luq..or kalo Luq main2 air liur, adam amik towel ke kain ke baju yg dekat dgn dia terus lap satu muka Luq. Adam hug ibu or kaklong kalo kitaorg nanes2..hukhukhuk...sayang Adamm...
  • Adam suka tarik rambut kaklong....Adam suka sayang chium Luq lepas tu pek muka Luq.
  • Adam suka cakar muka ayah..suka tarik telinga Ayah.. :D
  • Adam tak suka Acu datang amik adam..muka cari gaduh..ahahahah



Cherita Kak long pulak..
  • Now Kak long dah 4 yrs 8mths.
  • Kak long dah pandai mengeja, membaca perkataan 2 suku kata.
  • Dah pandai mengira...kalo yg simple2 mcam 6+2 ke 7+3 ke kaklong dah kira congak je..
  • Kaklong dah kenal nombor smpi 100... Ibu test e.g mana 36? so kalo tunjuk no 36...Ibu uji no 67..kaklong tunjuk betul.. semua pas!
  • Kak long dah boleh mandi sendiri...
  • Kak long yg selalu siapkan beg sek sendiri (tiap2 malam dah ready). Masukkan baju feveret , towel, pampers. :D
  • Kak long suka baju cantik mcm princess.. :D
  • Kak long rajin mengaji...sembahyang. Doa tido, makan, keluar masuk tandas, doa solat, doa jalan semua kaklong tau.
  • Kak long suka cooking. buat kuih tolong ibu ke opah ke acik ana ke...suka buat je la..makannye idak.
  • Kak long sayang semua..sayang adik2...
  • Berat Kak long tak naik2..maintain 12kg..ermm...Kak long bukannye tak makan..cuma amount tu tak banyak. Dah amik bllod test kat GH , Alhamdulillah anak ibu sihat. Macam Ayah ckp...baka keturunan kurus keding smpi nampak tulang...kepala je beso!... :D
  • Kak long pandai melukis. Kak Long kalo lukis gambar fish mesti dngn akuarium skali.. :D Nanti nk register art class la..
  • Ibu's on right side..while Sofea left side. Exactly sama kan?


-Sofea sport day 10.4.2012-

Hari ni nak upload gambar sport day kak long lah.. Takut nanti terlepas pulak entry pasal ni..



Ibu looking forward more prizes and award soon sofea.. :D Semoga sentiasa berjaya berjaya dan berjaya.. Amin

Bestfriend sofea - Shahidah & Alya


Memula sampai padang menangis...drama nk ayah ngan ibu jgn pegi jauh-jauh. Lepas tu ok dah..seronok exercise chicken dance la..senam robik...marching..and sukan.

Saturday, April 14, 2012

-Salam Ahad-

Pagi ahad yg indah. Weekend ni meriah. Semua orang ada kat sini except chiyong n palong (hope we can reunion soon)...

Hari ni last trip pindah barang. Hope semua dipermudahkan. Kalo takde bantuan ahli keluarga, memang sukar sikit la...konfirm tunggang langgang walopun boleh hire org indon or mat bangla angkat barang. Itu lah...ape pun adik beradik saudara terdekat jugak yang datang membantu.

Last night we had a lovely makan2 BBQ. Makan je kat luar rmh sebab ramai neighbor tak pindah lagi..so boleh bergelak2 berguling2 depan rmh dgn seronoknye..ehhehehe....Jemput anak beranak PL dgn Paje...unfortunately Paje tak dapat nk join sbb ada futsal. So dia dtg pagi ni je la...siap suruh simpan food lagi...

Esok ngan lusa cuti lagi...sebab babysitter amik cuti buat kesekian kalinye..

Friday, April 6, 2012

::Journey of my career::

Dah lama ibu cari masa nak menulis tentang kerjaya ibu.. ermm.. semua orang ada kerjaya impian sendiri. even since tadika lagi kita dah ditanya "dah besar besok nak jadi ape? " and you know what I wrote in the form? I want to be a stewardess ...hahahah macam cantik sangat...rasanye nk jadi pramugari sebab dalam mind tau boleh naik kapaltebang pi jalan2 round2 donia..hahaha...

Ibu ingat lagi, after spm sementara tunggu result ibu kerja fulltime kat kedai CD kompleks aik aik (tak tau kenapa nama dia gitu tapi mmg tempat remaja dulu2 zaman sekolah melepak kat sini..) kat pekan. opah la yg ke hulu ke hilir amik antar ibu.. seronok kerja kat situ. bos and lady boss yg sporting. hasil duit kerja ibu beli kain baju kurung 3 pasang utk masuk universiti. jadilah. and 2 baju tu masih ibu pakai sampai sekarang. Sepasang lagi dah selamat dah kene iron berlubang terbakar.

2nd job ibu as artist kat warta bangi...company provide studio utk ibu. and work task ibu adalah melukis..lukis utk promosi supermarket tu. design utk bowling centre and last project before ibu tinggalkan kerja tu lukis watak kartun disney kat plywood. yg ni utk diorg letak kat cinema warta tu...rasanye terbengkalai gitu je..ahahahaowh ye kat sini lah mulanye ibu kenal ape itu EPF dan socso.

(nampak sikit kete kancil merah dlm gambar ni..warrghh sweet memory..kancil ni pun dah tak panjang umo nye...sian..)
Kemudian ibu ke JB ..mencuba nasib sbg tutor ekceli as a lecturer assistant kat FAB. ok jugak..dapat 1 sem ibu berkhidmat kat UTM. kelas 2 kali seminggu dan cukup bulan ibu terima gaji je..seronok2.. sambil2 keje situ ibu pun wat partime dengan Redzqeen Enterprise kat tmn u. kedai printing org melayu yg comel dan hebat sbb smpi sekarang walaupun kampeni tu dah lingkup berkurun lama , org masih dok call tanya beroperasi lagi ke tak..hahahah Comey kan banner kedai kitaorg dulu? ahhahaha rindunyee.....


Hasil titik peluh ayah dan ibu (masa tu baru couple and bertunang) ..kedai separuh yang comel..colorful..banyak kenangan ibu dgn ayah kat sini. serious miss all the sweet moment we gone trough..I love you B.. :D



(Kelakar la...google cari info terjumpa gambar-gambar kedai ni...ngan gambar name card ni skali...kewl!)

Next , ibu dapat keje as landscape designer kat Innovista Design (Taman Daya). Bekerja dengan bos cina mualaf yang best. Banyak ilmu ibu dapat dari dia......Seorang Interior Design dari Singapore run a company kat JB. Now company tu dah bertukar nama kepada Reka Laman Indah... Cik Mail ni idea dia memang superb. Hand sketching dia pun sangat hebat. Ibu memula kerja kat rumah Cik Mail ni la...Duk la berhimpit 4 org dalam bilik atas rmh dia ni sebelum berpindah ke nursery Rice Barn (milik Cik Mail jugak). As usual kalo kita tgk nursery2 pokok yg bersepah tepi jalan kebanyakkan nye mmg kat bawah pencawang lektrik yg besar2 tu..sama la nursery cik mail ni. Dah la ofis takde ekon. Kalo tghari buta tu mmg berpeluh la..tak guna make up tebal2...aahahaha... Dah la dikelilingi pekerja site indon2 tu...Ibu dah rasa macam one of them jugak masa tu...esp bila pegi site..ahhaha...

Almost of our project design & built landscape rumah orang2 kaya kat area sana..Rmh doktor bedah la..lawyer la...CEO TH la, owner kampeni kontena la.. banyak la...semua bukan calang2 org. Mana idaknye , buat landscape cik mail ni kos memang berpuluh2 ribu.. Diorg ni semua tak kisah pasal duit cuma make sure hasil gempak..!


Dulu kat rumah cik mail ni ada floating wakaf kat small pond ni. sekarang dah berubah sesuai dengan konsep laman nowadays yang more to modern concept..



The best malay contractor kat JB lah katakan..quite famous jugak sbb selalu masuk majalah LAMAN and kluar tv2 rancangan landskap.In fact ibu terkejut sangat tgk majalah laman semalam (ekceli lama gila tak belek majalah tu since berpindah ke Ipoh ni)...rumah cik mail dah bertukar wajah..kalau dulu sarat mengikut trend tropika concept...dengan pintu gerbang , wakaf, interior more tu tropical...now dah modern contemporary (lebih kurang la..) Hebat!! Really
amazed semangat cik mail ni... Ingat lagi cik mail pernah cerita susah senang masa dia nak set up the company..siap antar flyer masuk post box rumah2 nearby.



Pengalaman indah berkhidmat disyarikat ni sangat2x berguna dan akan ingat sampai bila-bila. Macam chiyong cakap kereta Aura Chiyong tu dah macam lori,..sampai penah angkut pekerja indon2 tu pi site ..angkut rumput berkeping2 pun penah..besar jasa Aura & owner Aura tu..hikhikhik ....Pengalaman paling berharga bila ibu kene incharge pameran LAMAN 2006 kat perdana lake garden (as per photo)...Masa tu cik mail kat JB..dia kene monitor semua kerja kayu dari sana.. kerja kayu ni semuanya portable. maknenye siap2 semua kat JB , then naik kontena pasang balik exactly macam plan / dwg. Ibu kene arrange all soft and hardscape..pi la beli pokok2 ngn segala jenis batu kat sg buloh utk top up bunga2 yg dihantar dari M
uar.. Penat tapi fun! sampai penah ibu overnite sampai tgh malam sama2 siapkan sbb dah kesuntukan masa. Kat belakang rmah besar tu ada reban ayam...siap ibu pun beli sekor ayam ..cantik..u know beli kat mana? kat midvalley!! hahahaha lebih kurang rm100 lebih. Cantik ayam nye...ekor panjang ...sapa tah pi kebas bawak balik... Dan resultnye kitaorang dapat Gold Award for Best Construction. Actually tak brape mengikut tema sebab tema LAMAN masa tu kene play with water...mujur la ada tempayan 4 bijik tu..and rumah perigi kat belakang..Jadilah.. :D

Ujung tahun 2006 ibu ajak ayah balik KL..bosan la keje JB...And tak sangka plak ayah pun nak join sbb ayah mmg takde hati duk Jb..bukan ape living style yang membosan kan... ayah pun bukan dibesarkan di Jb pun..ehhehe so..we all decide pindah ke sana..duduk sementara kat rumah chiyong before we are getting married..Di sebabkan barang ibu ngn ayah banyak (tu belum kawin lagi tu..), kitaorg siap pindah tumpang lori panjang supplier cik mail (aiya..forgot his name)...TQ2x...

Ibu dapat kerja kat satu kampeni landscape contractor kat kajang.. terjumpa iklan vacancy dalam paper..tak sangka pulak senang diterima kerja. Alhamdulillah..

(photo : dari beautylandenterprise.blogspot.com )

Beauty Land Enterprise.. My big boss - Mr Paul and his wife Alice yang sangat baik..Seronok jugak. Yang ni pun satu pengalaman baru buat ibu. sebab kampeni ni supply indoor plants pada ministry office kat putrajaya.. cool kan? Dapat la masuk few kementerian dan penah sampai ke kementerian kewangan...Kalo takde sebab takkan ada peluang la nak masuk bilik2 big bos kementerian tu semua..Dan disebabkan kampeni ni non-bumi punya, so mmg ibu lah yang kene turun naik daftar masuk kat kaunter and deal dgn org2 gomen ni semua. Untuk bilik2 Dato2 kementerian ni semuanya BL supply fresh flower yg dah siap digubah. Kebanyakkannye ibu design dan alhamdulillah dapat bos yg tak fussy bab2 design. Memudahkan sangat kerja ibu. (Macam gambar kat atas ni - tu ada few places yg ibu involved : Kastam, KDN dan water fountain besar dua biji tu projek kat Nilai kalo tak silap. )

Owh ye masa kerja kat BL ni ibu ngn ayah kawin... :D Redzqeen betul2 bersatu (ecewah..)... kalo tak silap ibu, ibu bawak keter kampeni ni balik TI (dengan approval bos ekk) and I got some flowers from lady boss for my wedding... Oh ye utk hadiah kawin plak, Mr Paul kasi angpau RM500.00 ..Best kan?? duit tu ibu beli peti ais yg masih guna sampai bawak ke Seri Margosa sekarang ni.. :D

After that we both (ayah & ibu) rent rumah chiyong kat Bandar Seri Putra...Seronok2!! Duduk rumah comey yang best.. Air shower yg laju sampai melimpah kluar..hehehe....Ayah pulak alhamdulillah dapat kerja kat Sunway College...Memang jauh la berulang dari Seri Putra ke PJ.. (owh ye..Ayah pun baru beli motor masa ni..tapi takpe..Ayah mmg komited dgn kerjanye..) And tak lama lepas tu ibu plak preggykan Sofea...Mabuk teruk sampai pi office pun lembik..Terlentuk duduk kat sofa...So ibu pun decide nak resign sbb mmg tak boleh nak perform pi keje...Sedih..Ibu menangis plk tinggalkan kampeni yang baik hati ni.. :((

Nanti ibu cerita lagi -Next kerja kat MLA puloks..