:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Sunday, May 29, 2011

::30 May 2011::


+ Adam & Sofea dah balik rumah Ipoh...Welcome home anak2 ibu...along the way adam tak senyum ...diam je..heran ke...tak suka ke...ibu ngn opah pun tak tau..ayah pi otstation...last nite adam nangis2 nk susu ...kak long ckp ..."dia nak balik kg kut..tak suka duk ipoh..." haih la kakak yang pandai bercakap....

+ Pagi ni ibu antar Adam je pegi rumah mak..sbb kak long dah nangis2 takmo pegi...nak tinggal ngn opah...hmmm....sian adam pi sorang2..sure tercari2 kak long nanti...



Friday, May 27, 2011

::28 May 2011::

+ semlm kak long ikut ibu & ayah balik ipoh ..Lil adam stay kat teluk intan.. Tak pernah2 Adam Irhami cranky duk rumah opah...sian dia...tercari2 kak long dia ....isyh....opah ckp masa kak long ckp tru phone dengan adam ...adam siap gelak lagi...kalo adam ckp ngn ibu mesti tercengang2 je..alahai siannye anak ibu..

+ tak dapat bayangkan perasaan anak2 kawan ibu yg kehilangan one of adik/kakak/abang diorg...
Ya Allah...Lindungi anak2 ku....Jauhkan mereka dari segala mala petaka...


+ Perkembangan Adam Irhami (7 bulan)
- merangkak sangat laju dah....
- dah banyak makan bubur nasi....berpinggan2...alhamdulillah..
- susu kurang...
- sangat suka rambut kak long....kak long pulak tak marah...setakat nangis je kalo pagi2 kene kaco ngan adam..
- adam suka tunnel opah kat dapur tu...kalo pintu besi terbukak...konfem laju je kaki dia tolong walker pi kuar...
- dah pandai genggam2 toys...interested kat laptop / pc pakngah..so eksaited kalo dapat pegang keyboard tu...
- kalo tdo malam2 tu sure ibu kene allert sbb adam tak penah lekat baring kat tilam..few second je konfem tah mana2 adam pegi..kejap kuar tilam, ujung kaki, kat tepi kipas duduk....merata2...mata pejam pun dia boleh guling2 merangkak....haihlah adam...penah sekali ibu nk pi buat susu adam kul 3am...balik2 pi kat tilam tgk2 adam kat ujung kusi panjang jati opah tu...dah atas lantai dah...mujur la ibu tak terpijak ke terlanggarke...Nauzubillah...sebab dah la dalam gelap2 ..mata pun halfway bukak je....hishh.....


Wednesday, May 18, 2011



: Sekarang ni both anak ibu ayah yang nomek ni kat teluk intan rumah opah atuk...dah sebulan lebih dah ibu ayah berulang alik dari ipoh ke teluk intan ke ipoh...sebabnye Mak amik cuti mengejut jaga anak Mak pantang...Mak dapat cucu baru...Kelam kabut jugak la minggu pertama tu...ulang alik everyday...

Nak mintak opah duk ipoh jaga..kesian pulak sorang2... kalo kat kg tu boleh gak opah pi ngaji sbb ramai ada..mak ngah tikah...pak ngah...atuk.... so banyak la aktiviti opah..kalo jaga kat ipoh kesian tgk opah sorang2 je ..mana nak layan anak dara tu main lagi...nak layan adam lagi..so takpe la..berkorban la...Ni walaupun Mak kata boleh dah jaga budak duarang ni...tapi I know Sofea tak ready lagi nak pi rumah Mak walaupun dia duk sibuk gtau la yg sup ayam Mak lagi sedap dari sup ibu even opah...(sangat pandai nak skip meal)...Tapi sebenarnye ibu suka sangat la sofea duk sana sbb boleh ngaji ngn atuk every nite...n follow opah ngaji lepas sembahyang....tapi satu je tak suka...asyik nak main game je...."ala...duk sini best ....boleh main game.." tu yg tak seronok tu....Erm...takpe lah next month sofea and adam akan balik ke pangkuan rumah ipoh...hehehehe.....Lama dah rumah raja ekram tu tak berhidup...Kepala gas tu pun tak connect2 lagi since budak2 tu kat kg..heheheh

Tuesday, May 17, 2011

rindunye.....

This little girl - ermm..... buah hati ibu selamanya....

Jatuh chinta dengan ini budak..


I Love you guys so much!! Semoga Allah melindungi dan merahmati anak-anak ibu...



Sunday, May 15, 2011

Lima yang belum sudahnya....

: sedihnye ...camera cap ayam yg dirembat kat library dah rosak...dah la nak dapat tu payah
Hermm...camne nak camwhore ni? nk pi langkawi takde camera pulak...alaa....cik sofea
cik sofea....nak marah pun dh tak boleh dah...


:good news..kali ni made in lost world hotel...kihkihkih....ok...hope semuanya sihat dan selamat...Amin



:ibu + sofea demam...sofea got high fever..sian dia..dah la ibu ngn ayah work....amma elek...appa elek...

:lil' adam dah laju mara + kunun2 nak merangkak..kemain...tu la tengah best2 amik video adam..sofea pulak sibuk nk camera..langsung camera rosak...


Wednesday, May 11, 2011

rindunye.....

This little girl - ermm..... buah hati ibu selamanya....

Jatuh chinta dengan ini budak..


I Love You guys so much!! Semoga Allah melindungi dan merahmati anak-anak ibu...



Monday, May 9, 2011

Kenapa ibu boleh lupa..


Ya Allah...kenapa ibu boleh lupa? Kenapa ibu boleh leka? Kenapa ibu alpa? tanggungjawab ibu?
Ya Allah....rasa ingin balik ke kampung sekarang jugak....

Kak Long Sofea...maafkan ibu...ibu perasan sofea inginkan perhatian...sofea perlukan didikan...tunjuk ajar dari ibu...Ya Allah! Sesungguhnye aku alpa tugas ku...menyusukan..menyuapkan makan...memastikan anak-anak ku kenyang... Memastikan anak2 ku gembira...Penuh dengan aktiviti bersama....Ya Allah..terima kasih kerana sedarkan diri ku....Akan ku ubah diriku ini....Akan ku lakukan yang terbaik untuk anak2 ku..anugerah yang kau pinjamkan ini....Sementara masih ada masa.....

p/s : baru telifon sofea...tapi kenapa sofea tak dengar suara ibu...atuk boleh pulak dengar...pelik!




Sunday, May 8, 2011

Planning for holiday trip...






Pulau Langkawi.....Here we come! Semoga perjalanan berjalan dengan lancar mengikut perancangan...Amin...

Friday, May 6, 2011

Special Mum!! Happy Mothers Day.....



The Miracle of Life nurtured by a woman who gave us love and sacrifice... To my lovely mum Bonda Hjh Munah Bt Hj Mohammad...Thank you for everything mama...Thank you for a million things that you gave to me...I love you. To my MIL Bonda Noridah bt Ahmad...Thank you so much for being my friend...You inspired me to be a successful career mum...God bless for both of you...And Thank you to Allah to gave me a chance to be a Mother! Happy Mothers Day


And to my dearest sisters ....my kids are your kids too.....Love you guys so much...
Yong & KakChik...Deep inside of my heart! May Allah bless us!! Wish our dream comes true...










Wednesday, May 4, 2011

what shud i call this kind of bladihel?

Kemain lagi kau ye....anak bini kat kampung...ko pun mula la....bukan nye lama kenal pun...dah pandai makan sebelah2...ewah....berlaga bahu...yg betina tu pulak bukan main menggelejat lagi...sentuh2 eh tepuk tampar bahu lagi...ko hingat ape?? aku rasa ko datang sini pun tak sampai 4 5 blan ko dah mula buat taik ye...ko tak pikir hati bini ko ke? ....muka je alim ulamak. ....memang la....haissyhh.....