:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Wednesday, November 30, 2011

Rezeki dari Allah ....

Lunch hour tadi ibu pegi TH ...Alhamdulillah dapat la menyimpan untuk anak2 ibu. Bersyukur sangat bila pindah duk Ipoh ni dapat la menyimpan. Balance dowit gaji tu dapat la meneruskan hidup. Tak la mewah tapi boleh smpai ujung bulan. InsyaAllah moga kekal dan rezeki bertambah-tambah lagi untuk akan datang.

Cerita pasal rezeki...ibu nak cerita pasal rezeki anak2 ni. Memang orang tua / org dulu2 ada kata 'ada rezeki anak tu'...erm memang betul. so far dah ada anak 2 orang ni...ibu ngan ayah merasa rezeki anak2...

Start dari ibu mengandungkan sofea...ibu ingat lagi ibu pegi interview kerja di TTDI KL...dengan perut memboyot mengandungkan sofea dalam 7 bulan gitu..Ibu diterima kerja and dapat keputusan masa interview tu jugak. Alhamdulillah dari kontraktor landskap beralih kepada kampeni konsultan... dan di kampeni lanskap yg quite well-known di KL ... Tak abis rezeki kat situ, ayah pulak dapat surat dari PTPTN ada dowit balance pinjaman dia masa dia study kat Tgnu dulu.. duit tu kita tak ley cancel pinjam sebab dah sign kontrak masa study.. so by hook or crook kene gak amik..so dengan dowit tu kitaorg dapat pindah ke rumah dable storey kat puteri subang. dapat beli set bedroom yang kekal kitaorang pakai sampai sekarang..dan lahir je sofea, rezeki duit mewah sngt. bayangkan cucu sulung both side ibu ngn ayah. dan nenek JB murah hati adiah kan myvee tu utk ibu ngn ayah sempena kelahiran sofea. Nenek bagi down payment so monthly kitaorg bayar la...bersyukur sngt sbb ibu ngn ayah bukan keje gomen yg boleh buat loan 100%.. :D

Ok ...now turn adam pulak...before adam lahir, ibu & ayah riso sngt sbb mana nak cekau dowit idup kat KL. bukan senang dgn duit minyak, servis kete, makan susu pampers , baby sitter bagai, semua kene amik kira...tak smpai tgh bulan dowit dah kering. cukup2 makan ....kitaorg riso sngt2 n decided nak pindah duk perak. either teluk intan or ipoh. so ...slowly2 antar resume merata2....bukak jobstreet...cari kat paper...redah je... riso gak sebab agak sukar nk cari keje yg bersesuaian dgn rate gaji KL..kat perak market terlalu rendah... keje kosong pun setakat cashier la..storekeeper la... exec level pun gaji bawah rm1500.. sampai la hari adam lahir..the 1st day Adam sampai kat teluk intan (dari hospital sg buloh)... belum sempat ayah letak punggung duduk , telefon rmh berbunyi.. ayah pulak yg pick up the phone. rupa nya ada interview keje kat ipoh. Ya Allah...sangat2 kebetulan. so Ayah terpaksa balik semula ke KL sebab nakk amik sijil2 kat rumah. pastu pi interview and i was remembered ayah pi interview , ibu ngn adam admitted kat hospital tlk intan sbb adam jaundice. The next weeknye ayah dapat result dan diterima bekerja dengan level executive dan gaji lebih dekat rm900 dari gaji keje kat KL. Rezeki Allah yg tak siapa menduga! so ayah tender resign letter 24hours terus shoot pi ipoh. Alhamdulillah kawan ayah bagi ayah duk rumah extra dia yg tak smpi 500mter dari ofis ayah. and house rent rm80.00 seblan. so while confinement time tu, ayah duk ipoh sorang2 smpi la ibu abis pantang. ibu balik keje di HQ and asking for transfer...Again, Allah permudahkan urusan ibu , dengan mudah ibu transfer ke department contracts (QS) dan start report di office ipoh 1st of Jan 2011.
Alhamdulillah...

Owh ye..during confinement la jugak (bulan 10) tu ...kampeni buat penyelarasan gaji utk setengah2 staff. Dan ibu termasuk golongan tu. Ibu dinaikkan gaji dan gaji bulan itu berlebih2 dari biasa sbb bring forward dari gaji bulan 6. Bersyukur sangat!!

Tak abis kat situ, keje2 pindah randah ni memakan belanja yang sangat besar! lori sewa je dekat rm1K... Kebetulan pulak atuk as-shalam retired and dapat la kami merasa dowit EPF atuk. atuk bermurah hati bagi kami dalam amount yang bnyk jugak la.....so takde maksalah dowit kt situ.
Owh ye nenek JB pun sama...rezeki Adam la dapat down payment rumah botani yang ibu & ayah tunggu2kn ni.. dekat rm50K jugak la..nenek kasik after 3 months kita semua pindah Ipoh. Terima kasih...Terima kasih semua.... Terima kasih Ya Allah!

Dan ibu yakin Insya- Allah ada rezeki anak ibu yang ke 3 ni.....Jika tak semewah kakak ngn abang dia pun takpe..kehadiran dia pun dah satu rezeki dari Allah..Semoga selamat lahir ke dunia yg indah ini.




crisis of life



BAD NEWS..

february baru dapat kunci.

SEDIH + KECEWA + BLURR

ape ibu nak buat ni...

ibu takmo susahkan sapa2 lagi...

bukan ibu bergantung hidup dengan orang..
dari dulu lagi..since i'm in vokay. everything ibu solve buat sendiri..
ibu sedih, ibu stress duduk hostel takde sapa yang tahu..
ibu nangis dalam toilet takde sapa yang tahu..
sbb ibu takmo sapa2 susah hati..
ibu nak balik ibu balik sendiri..
susah payah ibu buat sendiri..
same as when I was at jb..
ibu tak penah asking them to visit me..
walopun BP n JB not too far..
takde sekelumit perasaan jeles pun..
hantar sekali masa nak daftar..
amik masa nak convo..dats it!
hampir 5 thn ibu kat sana..
once again..susah senang ibu buat sendiri..
pahit manis ibu tanggung sendiri...

But now...I seeking for their HELP..
sebab ibu ketandusan cara..
sebab ibu tak jumpa jalannye..
sebab ibu tak tau yang mana terbaik..
tak sanggup mempertaruhkan nyawa anak2 ibu..
redah gamble hantar kesana kemari..
ibu kene fikir banyak kali..
sampai betul-betul buat ibu runsing..
dan ibu mengah sendiri kini..

i just want you guys know that I REALLY
WANT
i want both of you beside me all the time..day & nite

owh! besar sungguh dugaan...banyak betul halangan..
tapi ibu yakin ape yg jadi ada sebabnye..
ape yang mampu hanya doa ibu pohon
agar semuanya selesai...selesai dan tidka berubah lagi...

Tuesday, November 29, 2011

Awal Muharram & Long holiday


Alhamdulillah.. Tahun baru datang lagi...Semoga tahun baru ini membawa seribu keberkatan untuk kita semua..

Seronoknya ibu berholiday weekend yang lepas ni. Actually plan was change last minit. Mujur menjadik jugak pi KL..Mula2 plannye naik myvee..tetiba ayah kene pi otstation ke seremban on 29th. So change plan bawak ejora muatan yang lebih sampai leh bawak peti ais opah skali.

Bertolak dari Tlk Intan around 8am , we all terus pi surprise Mama Ana & Kakak Adik..Sofea so excited jumpa her beloved mama a.k.a pengasuh dia since she was 3 months.. Before Solat Jumaat we all moved to Sunway. While tunggu ayah solat jumaat , kitaorg leparking at caltex nearest masjid tu ...then decided to having lunch at KSS cafe. Kebetulan ibu nak pi HQ kejap uruskan pasal E-claim. Sofea and adam having fun play bola2 kaler2 tu ngn carrom skali. Then around 3pm gerak terus ke Kajang. Keletihan!


Malam tu we all having dinner at Chp & Steak Restaurant di Serdang. Celebrate birthday opah...Sofea boleh pulak request sup kosong ngn nasik putih n dah sah2 kedai tu takde serve menu siam2 ni...terpaksa la ayah ngikutkan kehendak anak dara sorang ni beli kat kedai di sebalik deretan blok tu... Dah dapat ada la makan 5 nam suap then refuse kononnye bau sampah..mak aii...sabar je la..


Owh ye...The next morning (26th) while kakcik ngn panchek pi amik atuk kat station bus dari gombak, we all kat rumah siap2 nk pi reception Tona kat Uniten. Around 12.30pm kitorg smpi sana...Tak ramai guest yg hadir. Majlis berjalan dengan aman dan lancar. Tahniah Cik Mat & Cik Nor dapat menantu dari kerabat Terengganu dengar cheritanya. Couple yang sweet.Tahniah Tona & Syazwan. Before 4pm kitaorg dah sampai Seri Delima. Then we all decided nak pi Seri Suria nak minum2 petang di sana. Having laksa, mee rebus, bihun sup n kuih muih dan kekenyangan la jugak before siap2 nak ke Bora Asmara for Mas's wedding reception.
Bora Asmara ni kat area Kg Sg Penchala. It was awesome place tapi kepanasan la pulak. Seronot jugak dapat jumpa sedara2 belah serawak ni..hehehe...anyway tahniah Mas & her beautiful wife. Liana kalo tak silap namanye.. Adam yang keletihan dah ketiduran dari dalam kereta lagi..Sofea pulak mujur sempat dinner then layu di pangkuan opah.




The next day ayah n ibu decided nak bawak sofea n adam pi Aquaria. Instead of pegi Kenduri menghantar di Jln P Ramlee. Seronoknye..Dapat la bawak budak2 ni tgk the real fishy lalu dalam aquarium. Really enjoyed !! And Sofea got her Shark (RM45) sebagai kenangan.

photo : Kenduri menghantar di Jln P Ramlee

Lepas aquaria kitaorg pi Putrajaya Allamanda....Girls gossip event. Jumpa Kina, Chekta, Kak Elly & family, Yong, Kakcik , Uni & Aida. Occay la..hang out tak lama...

photo : Gathering gossip girl @Alamanda

Malam pulak lepak2 kat rumah makan satey willy (betul ke namanye?) dengan nasik goreng acu...eh nasik goreng, lampung goreng , ikan goreng & sambal tempoyak berulamkan petai opah. wah...meletop bau!

On 29th , walaupun badan dah keletihan , we all pay a visit to As-shalam. Melawat Tok Mat & Obasan. Lunch kat sana ... tu pun lambat gerak. Almaklum la banyak nak kene setelkan...baju, budak2, botol susu...Lepas acara urusniaga brooch selesai, aktiviti berterusan ke KL Sentral pulak. Nak pi tukar tiket ETS ibu. hihihih...letih2 tapi enjoy dengan budak2 ...only 4 of us.. dengan ejora yang selesa! Then dari KL sentral ayah tersesat pulak sampai terpaksa lalu kat depan puduraya yg sesak,...sofea a bit cranky sbb lama kat dalam kereta. Konon nak pi sales buku kat south city plaza...promise her then ape lagi sekejap2 tanya bila nak sampai ..nk beli buku.... Dekat 45min baru smpi south city plaza .....Memula Sofea seronok je la pilh buku...Ibu ngn ayah pun seronok memilih big book sale la katakan! RM5 - Rm3 per book. sapa yang tak pusing mata pilih... About 15-20 mins sofea dah kata nak balik..aik...buku dia dah setel..ayah ngn ibu belum ape lagi...ahahaha...lagi pulak disebabkan aritu last day ..ade pulak promotion beli 20books free 10books..(so total 30buku =RM80 je...)
.hahahah...terus smpi ke malam kitaorg kat situ.. having dinner at Oldtown white coffee..pastu terus balik Seri Delima..

Akhirnya...What a wonderful weekend..Sekian untuk cuti2 kali ini.. .hahahhaa. ..Alhamdulillah. .seronok seronok!!

P/s : Now ibu terpaksa kesorangan sebab Ayah pi Otstation ke Seremban & straight to Sabahan KK until 2nd of Dec. Anak2 ibu stay kat Kajang. Owh no...besar cabaran untuk menghadapi weekdays kesorangan di bandaraya Ipoh ni...Semoga ibu tabah!

Sunday, November 20, 2011

:- Saya chinta suami saya!!

:- Our 5th wedding Anniversary - 18.11.2011 Dinner @ David's Diner Greentown. Ini lah baru pertama kali kitaorg berdinner di restoren dgn menu yang lain dari yg lain sikit...Sebelum2 ni mmg takde rezeki mewah ...penah jugak kitaorg terlupa tarikh ni..hahaha... & masa kat subang dulu ada sekali sekadar makan roti canai ngn maggi sup je...sebabnye tengah bulan..mana nye mampu nk makan celebrate mahal2..ahahaha...

vanila milk shake.. + jus tembikai..
mine : BBQ Grill Chicken with Italian Roasted potato & coleslaw..

hubby : American Grill Chicken with Italian Roasted potato & vegi salad..



Pembuka selera : Mushroom soup with bun...

Alhamdulillah....Bersyukur ke hadrat Mu Ya Allah...dengan limpah rahmat dan rezeki Mu genap sudah 5 tahun kami mendirikan rumahtangga...berkongsi kasih...pahit manis...suka duka...uhukuhuk... dan Kau kurniakan kami kebahagiaan yang tidak terhingga... 2 jiwa pengikat kasih kami yang sedang membesar...Terima kasih Ya Allah....Tidak ada lain doa yang dipohon selain Kau restuikan kehidupan kami ini..limpahkanlah kebahagian kekal sepanjang hayat kami...Kau taburkanlah rezeki halal buat kami...Kau sinarilah cahaya kegembiraan kebahagian keluarga kami agar mendapat keharmonian selamanya...dan kuatkanlah Iman kami kepada Mu ya Allah...Amin Ya rabbal alamin..

::Occay next..I'm waiting for long holiday honeymoon kat pulau ke...Moscow ke... Jerman ke..:D

Wednesday, November 16, 2011

The best date for 2011...

11.11.11 what a great number!! boleh pulak ibu terlintas kat hati..'kalo ada moment yg best berlaku hari ni mesti best...boleh senang nak ingat...tapi mintak la kenangan yang baik2 je..'

tak disangka2 la kan....mlm tu balik tgk adam n sofea @ kampung. so surprise Adam mula melangkah...Ringan pulak kaki dia melangkah mlm tu..Opah pun surprise!! Alhamdulillah..He got his few steps on this date!! ahahahah...tak sangka Allah makbulkan kata2 ibu tu.... And adam pandai pilih date la pulak... Start from that night Adam dah tak takut nk jalan....

& Semlm masa kat Ipoh, first time try adam pakai kasut jalan2 kat porch rumah...Adam so excited! Nak amik gambar, bateri kamera pulak out...alahai... yang kelakarnye adam ni jalan tak berapa betul lagi tapi dah sibuk nak bawak troli mainan kak long, beg sekolah kak long, beg toys kak long....bila ibu amik adam marah...ehhehe...ibu risau adam jatuh je..anyway lepas tu ibu biarkan (but still monitor la..) biar la adam rasa camne sakitnye jatuh tu...belajar dari pengalaman kan..?? hihiiih...

Kak long pulak tak renti2 bercakap..ada saja yang kak long nak ckap....Ada sekali tu Ibu & Opah so impressed dgn kaklong bila ibu drive ptg tu , opah ckp "ha...cepat..tu orang bagi jalan tu.." pastu kaklong pun sebuk gak la...duk ckp "ha..bagi jalan ..bagi jalan.." sampai ibu ckp .."hssyh sibuk betul....dari tadi tak berhenti2 bercakap.." kak long senyum je...opah pun gelak....pastu ibu saje la test kak long tanya "ha..bagi jalan tu ape?" and kaklong said "bagi lorong kosong..." Wah...i'm felt so proud dapat anak bijak pandai gini....Bersyukur Alhamdulillah!! Pandai betul anak ibu!! Atleast she knows what she was talking about!

Oh ye...just to let you guys know...Ibu kesedihan sangat2 masa mlm ibu hantar sofea & Adam balik kg....tak boleh nak tdo ..(smpi pi ofis esoknye mata bengkak)..! sebabnye 5 days with you guys kat Ipoh was the best moment to me! Thank you so much to Opah yang sudi jaga anak2 ibu masa kat Ipoh ( Ayah went outstation to Langkawi masa tu)....Ibu harap kita semua ada kat rumah soon..secepat yang boleh!!
so utk anak2 ibu..Ingat tau pengorbanan Opah! Jika ada hayat Opah masa anak2 ibu dah besar nanti jangan lupakan Opah...