:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Sunday, May 31, 2009

Aduyai..

Nih kalo sesapa tengok, mau pengsan ni..


Muka nakal betul..

Ha..nih chomel.
But yang bawah ni...Feewnning!



What u guys think? Salah parents ke salah anak nih?? Padahal kipas belakang tu tak berfungsi pon..

Hari Ibu yang lalu

Memula tak nak celebrate..pastu jadik pulak...tahpape..Slumber redah rmh mak ebah je mlm tu..Tong2 la feminot dowit beli kek..
Sonok! Best betul perasaan masa ni.. Dah lama dia tak tiup lilin...
Paling excited perasaan malam nih rasanye cik sofea laa..hehehe
Macam- macam lagu dia nyanyi...Sonok betul..Happy Birthday la..Allah Selamatkan Kamu la..Selamat Hari Jadi..n last dapat jugak dia ikut Selamat Hari Ibu...

Sama muka sofea ngn muka ayah...kelakar!

Nih tak pasal2 menganga pulak...Ade2 je cik sofea nih..

Jalan-jalan ke kijal

Journey : 830am-130pm
Apela cik sofea takut pulak.."jum balik..jum balik.." Sekejap sangat kitaorg spend time kat laut luas ni..Anak dara nih takut sampai nanes nanes yang teramat sangat..Tah pape tah..

Keindahan yang tidak ternilai. First time pegi beach yg tak ramai orang langsung..Tenang betul!

Ala setakat main pasir cenggitu jer.. Pastu dah bising ajak gi swimmin...gi taman laa.. Kecoh betul. Dalam kepala nih ingatkan boley la lepaskan dia jalan sorang-sorang main pasir..Ibu ngn ayah ley dating bermanja tapi ceett! Hancus! Ayah nak amik gambar bebanyak pun tak boley..Baru nak setting camera dah bising..
Dah malas nak edit dah..post je la raw picture nih..ngehehe.. Puas hati dapat swimmin..huh! Tengahari buta kitaorg terjun pool. Dah tukar kaler dah cik sofea..Hissyhh nih tak ley diamal kan selalu ..nanti jadi cam Acu pulak..Ngehehe..


Memula sonok la pakai pelampung giraffe. Keulu kilir no hal punya.
Tup tup pelampung giraffe membawa diri..Tak puas la beb. Duduk pelampung tak berendam badan..Setakat gerak2 kaki je..


Pls ek Cik Yong..Sofea swimming takmo pegang tangan dah..Ditolaknye Ibu ngn ayah..Macam pandai pulak. Nak buat kuak lentang la..Baring telentang la..Puas hati puas hati...

(Thanks CIk Yong for the swimming suit...)

Monday, May 25, 2009

PR or BN

Tak tau la nak cakap ape..tak tau mana yang betul..jadik macam ni orang blame pihak yg nih...jadik macam tuh..orang blame yg lagi satu..the fact is kalo dah nama manusia..manusia jugak. Sifat mazmumah tu tetap ada.

macam satu kes nih. last few weeks landscape project yg cik puan endel almost complete. so bila pihak authority buat inspection, ada few items yg pihak cik puan kene adjust sikit. then pihak authority tu suruh la cik puan antar gambar after keje-keje "adjust" tuh dah siap. Kira ok la the next day pun cik puan cepat2 settlekan then antar repot ke "majlis" tuh...on the way cik puan nak ke sana, pihak client who was the developer asked cik puan to buy KFC for this "majlis" person..org developer nih kata dis "majlis" fella sms him asked that KFC. ( sbb nak dapat sokongan for CF)

Aiyo, dowit cash yg ada betul2 ngam2 nk buat isi minyak. tapi disebabkan arahan pihak atasan , cik puan call la jugak this "majlis" person tanya dia nak KFC jenis apa..banyak ke sikit ke..dat "majlis" person tu boley slumber cakap nak jenis cam ginih..ginih..( yearkk.. tak tau malu ke depa ni?? )

masa cik puan sampai kat basement bangunan majlis tu..dalam terkial2 bawak bungkusan plastik KFC, repot landscape yg nak submit tu..then tercari2 lift, cik puan terpasan la ada 2 org mamat nih pun sama bawak bungkusan KFC. Malu pun ada tapi buat bodow je la.. Dalam ati maybe diorg nih org dalam kut..memang orang majlis nih suka makan KFC kut. Nak dijadikan cite, kitaorg satu lift then pegi floor yang sama..(bayangkan tangan memasing penuh bungkusan KFC jer)..n jumpa orang yang sama... Hisyh..hissyhh...nih sapa yang malu nih?? orang yg bawakkan KFC ke orang yg terima KFC. And dat 2 guys pun same as me yg mungkin consultant or contractor kat luar.

Moral of the story...diorg yg makan KFC tu tak rasa ape2 ke? Kalo pihak luar yg mmg saja nak beli okay la kan..tapi nh siap sms developer suruh belikan.. nh ape kes dah nih?? halal ke hah??
Tak paham cik puan.

Kes ke 2.. Cik puan takpaham la..bila cik puan pegi meeting je kan..i mean pegi meeting deal with land owner ke..goverment ke..confirmed ada bunyi2 sinis cakap " kalo dulu BN pegang senang..sekarang ni susah sejak pakatan take over"..baik dari segi nak dapat approval ke, nak beli tanah ke, nak sewa tanah ke...errmmhh..betul ke ada perbezaan dulu dan sekarang?
Tak paham cik puan.

Kes ke 3.. kan last weekend cik puan pegi bisness kat pasar malam. Masa tgh tunggu pak enchek gi bayar lot tapak, brother sebelah tu boleh cakap "Dulu senang dik..tak payah nak bayar2..skang nih Pakatan pegang macam2 hal, susahkan orang melayu".. Betul ke? Adakah pihak atasan Pembangkang yg arrange semua nih?? atau org bawahan ni yg take advantage di atas nama Pembangkang??
Tak paham cik puan...

P/s :Cik Puan buat-buat tak paham ke betul2 tak paham??

Wednesday, May 20, 2009

jalan-jalan candid..




Jalan - jalan ..nih namanye takde keje slash "mengular"...kehkehkeh..

Memang betul pun

Don't expect anything from life.
Expectation hurts.
When u don't expect,
every moment and everything is a suprise...
and suprise brings happiness.
Ermm...nak cuba praktikkan. Memang...kalo expect something bila tak menjadi konfem sedey punya.
So tak mau expect2 dah... hehehe...

Tuesday, May 19, 2009

kamus ghanu

skali arung ...sekaligus
air geh air berkabonat,
jauh sapok ... ..teramatlah jauhnye
Panah derring ... ... ... panas yg teramat sgt
comel lote ... ... ... comel yg amat
ija naung ... ... ... .hijau kehijauan
sejuk ketto ... ... ..sejuk yg sgt2
itang lettung ... ... tersangatlaa hitamnya
punoh jahnang ... ... rosak
gura bewok ... ... ..gurauan yg menyebabkn pergaduhan
kona lepe... ... ... kona lipat
kelecak ... ... ... ..terpelanting
nakuk paik... ... .penakut yg amat sangat
lonjong ... .tinggi sgt
tinggi nya-yuk... ... sama cm diatas
masing pekkok... ..teramat masin!
nipih nayyang ... ..sgt nipis
maknga ... ... ... ... cuai
babei... ... ... ... .degil
jabir/supek... ... ... plastic bag
koghok... ... ... ... tengkorak
kehek... ... ... ... .muntahkan semula
puahsang... ... ... .boring
meppeh... ... ... ... tak larat
kepeh blepeng ... ..kempis sgt(sampai mcm lempeng?)
lapo perut ... ... ..lapar (bahse ganu yg sering berangkai, sebut lapomisti ade perut)
ngatuk mate ... ... .ngantuk (samela tak ble pisah ni)
bodo dooh lalu ... ... ..bodo lebeh2
ko-rok keghing nggoh... .tengkorak yg sudahkering (cm mengata/mengumpat)
kelecak baghak... ... terpelanting
kerek tlage ... ... konkrit mengepung telage
takdok aghoh ... ... ..habis ikhtiar
khapoh... ... ... ..kerak (goreng pisang etc)
penuh nembok... ... penuh sampai melimpah
gemok debbok ... ... gemuk
kuruh kering ... ..sgt kurus
botok licing ... ... .botak licin (rambut)
jalang kecok... ... ... ... .jln terhincut2
gege ... ... ... ... ..bising,mulut murai (suka bercakap)
suke glekek... ... .ketawe menggelekek
sejuk ketor ... ... seju sampai terketar-ketar
manih leting ... ... sgt manis
dulli mung... ... ..tak ambik peduli (ikut suka aku ahh!!)
musing ketang caghi ... cari merate-rate
dok rok ... ... ... letih/tidak terdaya
bapok gong... ... ..sgt besar gong.(sombong bole gak)
tule/supetule... ... .serupe je
berrak nannang... ... sgt berat
ringang leppung... ..sgt ringan
ketik nnyamuk... ... digigit nyamuk
makang kucing... ..dimakan kucing
kattok wong ... ... ..katak
dop tahu starang... ..tak tahu pun
busuk kohong... .busuk giler
serabuk wehh ... kacau jer (ketika diganggu)
ape ke jadah ... ... apa ker hal???
apah nyor... ... hampas kelapa
anguh letung... ... sangat hangus
bata golek ... .. boaster/bantal pelok
bronok ... .. sejenis kuih yg diperbuat drpd sagu
bepang ... ... . sejenis kuih yg diperbuat drpd beras pulut
boloq woq ... ... serabut
bahang ... ... . pukul kan!
Bluahh ... ... comot
ceekiik... ... . cubit-cubitan
dokdang ... ... . tak sempat
iiising ... ... . gila
ikang aye ... ... ikan tongkol
tunggu betor ... ... . tunggu sekejap
Kupik ... ... ... kedekut
Lembek ... .. tilam
Lambur ... ... . beranda/balkoni
meroh merang ... ... ..merah sangat
musing ligak ... ... ... berpusing2
musing ketang ... ... ... berpusing2
nye-nyeh ... ... .. mengada-ngada
nisang ... ... .gula melaka
skekk ... .. sedikit
sejjek ... ... masjid
sekut merri ... ... biskut merri
se'eh peruk... ... kenyang sangat
sorok... ... . drawer
robok...almari
tawor hebbe ... ... . tawar gile
tohok... ... buang
senyak tupah... ..senyap sunyi
tinggi sayuk... .sgt2 tinggi
beso jalo... ..sudah besar(org)
bising bango... ..bising sgt
uduh sepang... ..sgt hodoh
sepang ko'ong... ... . sgt2 hodoh
uduh sepang ko'ong... ... . sgt2 hodoh/ mmg terlalu hodoh
tupul glebek... ..tumpul
patoh riok... .patah(tangan)
pendek kettok... ..pendek ah
gelak kattuk... ... gelap gelita
kuning siyor... ... kuning
buruk leppok... ..sgt buruk
Wohhulu ... .. bahulu
tubek ... ... .keluar
panah ketik... ... .. panas yang teramat
paik nepang... ..pahit yg amat2
kuba balo... .kerbau yg ada wana perang2
beng ikang... ... ... van@lori yg bawa ikan
nebeng ngoh... ... ter over
mmunoh... ..merosakkan
kenayat... ... khianat
ngate riti ... ... . bersepah
lokkk ... ... ... ... .biarkan
kok anda mung... ikut suka kau laa...
dok ayoh wi..jangan bagi
ye dok ye...buat kerja secara tergesa-gesa
katuk..tutup
kattuk.tertutup
kohor..perlahan
kellak.gula2


copy paste from :http://forum.digitalmukmin.org