:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Friday, April 6, 2012

::Journey of my career::

Dah lama ibu cari masa nak menulis tentang kerjaya ibu.. ermm.. semua orang ada kerjaya impian sendiri. even since tadika lagi kita dah ditanya "dah besar besok nak jadi ape? " and you know what I wrote in the form? I want to be a stewardess ...hahahah macam cantik sangat...rasanye nk jadi pramugari sebab dalam mind tau boleh naik kapaltebang pi jalan2 round2 donia..hahaha...

Ibu ingat lagi, after spm sementara tunggu result ibu kerja fulltime kat kedai CD kompleks aik aik (tak tau kenapa nama dia gitu tapi mmg tempat remaja dulu2 zaman sekolah melepak kat sini..) kat pekan. opah la yg ke hulu ke hilir amik antar ibu.. seronok kerja kat situ. bos and lady boss yg sporting. hasil duit kerja ibu beli kain baju kurung 3 pasang utk masuk universiti. jadilah. and 2 baju tu masih ibu pakai sampai sekarang. Sepasang lagi dah selamat dah kene iron berlubang terbakar.

2nd job ibu as artist kat warta bangi...company provide studio utk ibu. and work task ibu adalah melukis..lukis utk promosi supermarket tu. design utk bowling centre and last project before ibu tinggalkan kerja tu lukis watak kartun disney kat plywood. yg ni utk diorg letak kat cinema warta tu...rasanye terbengkalai gitu je..ahahahaowh ye kat sini lah mulanye ibu kenal ape itu EPF dan socso.

(nampak sikit kete kancil merah dlm gambar ni..warrghh sweet memory..kancil ni pun dah tak panjang umo nye...sian..)
Kemudian ibu ke JB ..mencuba nasib sbg tutor ekceli as a lecturer assistant kat FAB. ok jugak..dapat 1 sem ibu berkhidmat kat UTM. kelas 2 kali seminggu dan cukup bulan ibu terima gaji je..seronok2.. sambil2 keje situ ibu pun wat partime dengan Redzqeen Enterprise kat tmn u. kedai printing org melayu yg comel dan hebat sbb smpi sekarang walaupun kampeni tu dah lingkup berkurun lama , org masih dok call tanya beroperasi lagi ke tak..hahahah Comey kan banner kedai kitaorg dulu? ahhahaha rindunyee.....


Hasil titik peluh ayah dan ibu (masa tu baru couple and bertunang) ..kedai separuh yang comel..colorful..banyak kenangan ibu dgn ayah kat sini. serious miss all the sweet moment we gone trough..I love you B.. :D



(Kelakar la...google cari info terjumpa gambar-gambar kedai ni...ngan gambar name card ni skali...kewl!)

Next , ibu dapat keje as landscape designer kat Innovista Design (Taman Daya). Bekerja dengan bos cina mualaf yang best. Banyak ilmu ibu dapat dari dia......Seorang Interior Design dari Singapore run a company kat JB. Now company tu dah bertukar nama kepada Reka Laman Indah... Cik Mail ni idea dia memang superb. Hand sketching dia pun sangat hebat. Ibu memula kerja kat rumah Cik Mail ni la...Duk la berhimpit 4 org dalam bilik atas rmh dia ni sebelum berpindah ke nursery Rice Barn (milik Cik Mail jugak). As usual kalo kita tgk nursery2 pokok yg bersepah tepi jalan kebanyakkan nye mmg kat bawah pencawang lektrik yg besar2 tu..sama la nursery cik mail ni. Dah la ofis takde ekon. Kalo tghari buta tu mmg berpeluh la..tak guna make up tebal2...aahahaha... Dah la dikelilingi pekerja site indon2 tu...Ibu dah rasa macam one of them jugak masa tu...esp bila pegi site..ahhaha...

Almost of our project design & built landscape rumah orang2 kaya kat area sana..Rmh doktor bedah la..lawyer la...CEO TH la, owner kampeni kontena la.. banyak la...semua bukan calang2 org. Mana idaknye , buat landscape cik mail ni kos memang berpuluh2 ribu.. Diorg ni semua tak kisah pasal duit cuma make sure hasil gempak..!


Dulu kat rumah cik mail ni ada floating wakaf kat small pond ni. sekarang dah berubah sesuai dengan konsep laman nowadays yang more to modern concept..



The best malay contractor kat JB lah katakan..quite famous jugak sbb selalu masuk majalah LAMAN and kluar tv2 rancangan landskap.In fact ibu terkejut sangat tgk majalah laman semalam (ekceli lama gila tak belek majalah tu since berpindah ke Ipoh ni)...rumah cik mail dah bertukar wajah..kalau dulu sarat mengikut trend tropika concept...dengan pintu gerbang , wakaf, interior more tu tropical...now dah modern contemporary (lebih kurang la..) Hebat!! Really
amazed semangat cik mail ni... Ingat lagi cik mail pernah cerita susah senang masa dia nak set up the company..siap antar flyer masuk post box rumah2 nearby.



Pengalaman indah berkhidmat disyarikat ni sangat2x berguna dan akan ingat sampai bila-bila. Macam chiyong cakap kereta Aura Chiyong tu dah macam lori,..sampai penah angkut pekerja indon2 tu pi site ..angkut rumput berkeping2 pun penah..besar jasa Aura & owner Aura tu..hikhikhik ....Pengalaman paling berharga bila ibu kene incharge pameran LAMAN 2006 kat perdana lake garden (as per photo)...Masa tu cik mail kat JB..dia kene monitor semua kerja kayu dari sana.. kerja kayu ni semuanya portable. maknenye siap2 semua kat JB , then naik kontena pasang balik exactly macam plan / dwg. Ibu kene arrange all soft and hardscape..pi la beli pokok2 ngn segala jenis batu kat sg buloh utk top up bunga2 yg dihantar dari M
uar.. Penat tapi fun! sampai penah ibu overnite sampai tgh malam sama2 siapkan sbb dah kesuntukan masa. Kat belakang rmah besar tu ada reban ayam...siap ibu pun beli sekor ayam ..cantik..u know beli kat mana? kat midvalley!! hahahaha lebih kurang rm100 lebih. Cantik ayam nye...ekor panjang ...sapa tah pi kebas bawak balik... Dan resultnye kitaorang dapat Gold Award for Best Construction. Actually tak brape mengikut tema sebab tema LAMAN masa tu kene play with water...mujur la ada tempayan 4 bijik tu..and rumah perigi kat belakang..Jadilah.. :D

Ujung tahun 2006 ibu ajak ayah balik KL..bosan la keje JB...And tak sangka plak ayah pun nak join sbb ayah mmg takde hati duk Jb..bukan ape living style yang membosan kan... ayah pun bukan dibesarkan di Jb pun..ehhehe so..we all decide pindah ke sana..duduk sementara kat rumah chiyong before we are getting married..Di sebabkan barang ibu ngn ayah banyak (tu belum kawin lagi tu..), kitaorg siap pindah tumpang lori panjang supplier cik mail (aiya..forgot his name)...TQ2x...

Ibu dapat kerja kat satu kampeni landscape contractor kat kajang.. terjumpa iklan vacancy dalam paper..tak sangka pulak senang diterima kerja. Alhamdulillah..

(photo : dari beautylandenterprise.blogspot.com )

Beauty Land Enterprise.. My big boss - Mr Paul and his wife Alice yang sangat baik..Seronok jugak. Yang ni pun satu pengalaman baru buat ibu. sebab kampeni ni supply indoor plants pada ministry office kat putrajaya.. cool kan? Dapat la masuk few kementerian dan penah sampai ke kementerian kewangan...Kalo takde sebab takkan ada peluang la nak masuk bilik2 big bos kementerian tu semua..Dan disebabkan kampeni ni non-bumi punya, so mmg ibu lah yang kene turun naik daftar masuk kat kaunter and deal dgn org2 gomen ni semua. Untuk bilik2 Dato2 kementerian ni semuanya BL supply fresh flower yg dah siap digubah. Kebanyakkannye ibu design dan alhamdulillah dapat bos yg tak fussy bab2 design. Memudahkan sangat kerja ibu. (Macam gambar kat atas ni - tu ada few places yg ibu involved : Kastam, KDN dan water fountain besar dua biji tu projek kat Nilai kalo tak silap. )

Owh ye masa kerja kat BL ni ibu ngn ayah kawin... :D Redzqeen betul2 bersatu (ecewah..)... kalo tak silap ibu, ibu bawak keter kampeni ni balik TI (dengan approval bos ekk) and I got some flowers from lady boss for my wedding... Oh ye utk hadiah kawin plak, Mr Paul kasi angpau RM500.00 ..Best kan?? duit tu ibu beli peti ais yg masih guna sampai bawak ke Seri Margosa sekarang ni.. :D

After that we both (ayah & ibu) rent rumah chiyong kat Bandar Seri Putra...Seronok2!! Duduk rumah comey yang best.. Air shower yg laju sampai melimpah kluar..hehehe....Ayah pulak alhamdulillah dapat kerja kat Sunway College...Memang jauh la berulang dari Seri Putra ke PJ.. (owh ye..Ayah pun baru beli motor masa ni..tapi takpe..Ayah mmg komited dgn kerjanye..) And tak lama lepas tu ibu plak preggykan Sofea...Mabuk teruk sampai pi office pun lembik..Terlentuk duduk kat sofa...So ibu pun decide nak resign sbb mmg tak boleh nak perform pi keje...Sedih..Ibu menangis plk tinggalkan kampeni yang baik hati ni.. :((

Nanti ibu cerita lagi -Next kerja kat MLA puloks..

No comments: