:: Muhasabah diri ::

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu datangnya rahmat-Mu, azimat-azimat ampunan-Mu, berikanlah kebahagian dan kesejahteraan rumahtanggaku , keselamatan dari segala dosa, beroleh segala kebaikan, mendapat syurga dan selamat dari neraka-Mu."

"Ya Allah..lindungi anak-anak ku Sofea Inara , Adam Irhami & Luqman Ikrami. Lindungi mereka dari segala musibah dan keburukan. Jadikanlah mereka anak yang soleh , beriman dan mendirikan solat mu...supaya mereka beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amin Ya Rabal - Alamin..."



Wednesday, September 28, 2011

::Romance::

Last night layan Star Movie ke HBO ..tak ingat...Memang best la cherita ni..
Sweet sangat. Tak rugi layan sampai habis...sedar-sedar dah pukul
1 pagi.. pastu dah tak boleh tdo.. Sampai pukul 3am..
Jadinye lewat la ke ofis pagi ni..kul 11am baru masuk..hahahaha

::Monday without kids::

What else to do? kalo anak-anak takde kat rumah ...
memang bosan la kalo balik awal.
So we both decide makan stimbot dulu @jusco

as usual cik puan akan cari nasik jugak sebab kalo setakat
mkn stimbot mmg tak brape kenyang..unless kalo pi flaming stimbot...pergh..makan
smpi muntah..ngeeheh.. :D

Lepas tu kitaorg tgk movie rowan atkinson a.k.a mr bean ni..sengal nak mampus..
satu panggung gelak..pecah perut dibuatnye..
occay sangat la kalo nk menceriakan malam yang bosan...
hikhikhik...

Sunday, September 25, 2011

::Terangi hatinya::

video


Sejuk hati mendengar.....Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Illahi Sofea Inara dipermudahkan untuk menghafaz ayat ayat suci Al-quran ini....terang hatinya...Semoga minat membaca Al-quran tersemat dihati dan menjadi amalan selamanya. Moga menjadi pendorong buat adik-adiknya kelak.



Friday, September 23, 2011

::Tak faham lah..::


Kalau cik puan jadi dia sure cik puan dah lama jadi tak waras. Kuatnye dia...Tabahnye perasaan dia...Hebat! Cik puan admire dengan dia..mengharungi perasaannye....dari dulu sampai sekarang.
Macam - macam ragam manusia ni...pelik! ada yang macam ni...yg macam ni macam tu pulak...haih lah..ape pun cik puan tau dia bermain dengan perasaan ...sedih + tawar + pilu + terkilan mungkin... cemburu ke dia?? ermmm tu cik puan tak pasti..sebab yang pasti dia selalu gembira...cuba tidak memikirkan perkara perkara itu...Ape pun cik puan sentiasa doakan yang terbaik untuk dia...

Thursday, September 22, 2011

::Jika ada rezekiNya::



Dah selamat antar ke SUK...Semoga ada rezeki anak ibu dalam perut ni..
Semangat menghantar borang sendiri tadi....

"Ya Allah...yang terbaik hanya dari Mu...Aku mohon semoga permohonan
aku berjaya & diterima.. Amin."


::22 Sept 2011::


As-salam..hari ni the whole day buat rationalised rate utk station kamunting...owh..last station! bila nak siap ni....system mintak2 hari occay la...jgn ada yg terganggu.

Semlm dapat call dari Mak Aya (obasan)...Baby Ucu meninggal dalam perut. 8 bulan pregnant due Nov. Sedar2 takde moving...2 days gitu. check check tgk dah takde..Innalillahirojiun....
Takut bila dengar benda2 ni semua. Yg sebelum ni kawan UTM cikpuan lagi sadis...sian dia..simpati sangat2. time dia nak kawin dulu ...tunang dia accident..meninggal on d way to Hosp. Masa tu mmg diaorg menunggu hari je nak kawin/bersanding. kad dah edar...preparation dah buat. Arwah tunang dia accident on d way nak pg kerja rasanye. Pastu alhamdulillah dia jumpa jodoh n kawin...pastu kuasa Allah...qada' & qadar Allah SWT...masa menunggu hari nak bersalin

, kawan cik puan ni terjatuh dalam bilik air. Baby lahir lepas tu but cuma hidup sejam je. Simpati sangat2....Dugaan besar utk dia & somi dia. Mungkin lebih terasa sbb kawan baik dia baru je lahirkan baby...Semoga kawan cik puan ni tabah mengharungi hari2 mendatang. Allah menjanjikan yang terbaik untuk umat2Nya. Semua yang terjadi Insya-Allah ada hikmah disebaliknya. Wallahualam..

Arini pun colleague cikpuan dalam labor room ...berperang nak deliver baby..semoga mudah la dia melahirkan baby ke-2 ni...kitaorg kat office tgh tunggu je sms ke update condition dia. "Ya-Allah..permudahkanlah segalanya.."

Pic : Call Opah for rescue! I love you so much Opah...- Adam

Occay ..kita cherita pasal anak2 cik puan. Since we had a problem with 'Mak'..we sent both of them to kampung. Asking for my mum favor tlg tgkkan bebudak ni...Ye lah..cannot tahan la the last day when I came to 'Mak' to pick up Adam..i saw my little hero laying on the hard bamboo mat with his damn puting...(Arghh dah pesan banyak kali jangan bagi puting..dia bagi jugak!)..then this old lady boleh pulak dok atas sofa tido...When I shout calling 'Mak' to open the door, Adam started crying. Rupanya adam demam...Damn it..! Ko biarkan anak aku atas tikar keras tu tak bertilam...yg ko dok atas sofa...anak dia pulak kat atas sofa tdo...Haa...! Alangkan anak ko pun tido atas sofa empuk... Memang kasik panas hati...Cuba imagine kalo adam merangkak sorang2 ke bilik air ke ape ke....yg dia boleh ckp tertido sbb lepas makan ubat. Owh !! I cannot accept that reason. Pastu dia ckp badan Adam panas...so what are you doing?? Just biarkan anak aku gitu?? atleast call la aku awal2..boleh la bawak pi klinik...Takpun ko dokong dia bawak ke luar jln2 kat lawn rumah amik angin ke...lapkan badan dia ke...Eeeeee..memang geram!

Bukan sekali dia buat hal....banyak kali....I cannot tell here lah ..sedih sangat how she treat my kids....kesabaran dah sampai tahap maksima!! cukup la aku guna khidmat ko. Tamat-ted.



Wednesday, September 21, 2011

::New coming caliph::

Last last week ... Masa tu bawak Sofea pegi pusat perubatan Ar-Ridhuan sebab demam panas..
Buat sekali pregnancy scan..Saja la pi tgk..aehheeh...Kepala, badan, uri , semua dalam keadaan yang baik. Alhamdulillah...Yang paling best tgk part kaki dia...Nampak kaki dia tendang2 dinding rahim ni...Haihh kemain...Memang betul kali ni early 5 months dah rasa banyak pergerakkan dia. Memang kelakar. comey je kaki dia... lain macam kak long dia...7 bulan baru rasa moving2 .. Memang lagi expert rasanye...Mana taknye..Ibu went to China..Ibu went to Stadium for football match... Ayah cakap macam nak pek pek je kaki tu..hahahaha.... Ibu tak kisah! janji sihat & aktif..sempurna akal fikiran.

Tuesday, September 20, 2011

::Cinema on board::

Enjoying watch this little tiny smurfs last night at TGV jusco...Jalan cerita so cute sesuai utk budak-budak ngn mak mak budak cam kitaorg ni..melepaskan tekanan kerja...Konon!!
Keluar dengan Lini & Tini member sekolah teknik dulu. diorg ni dua-dua kelas PPN...outsider. dulu mmg tak kenal pun...mungkin diorg kenal cik puan almaklum laa...hahahaah....(perasan)..

Tapi ok la...ada gak peneman malam sorang-sorang tanpa budak2 ngn en.suami yang kebetulan outstation ke KL. ada event raya marketing and bertuah sbb dapat hadiah lucky draw ..last number plak tu..dpat la MP3 player. Nombor bertuah 107. ahhahaa..bertuah bertuah... :)

::Sealed with love::

Mak ...mama ....opah...tak kisah la ape pun gelaran...tapi pengorbanan & kasih seorang ibu tu memang sampai ke akhir hayat...tak kira siang ke malam ke....penat mengandung melahirkan anak ...menjaga pakai makan suami dan keluarga....mengorbankan perjalanan impian kerjaya...semuanya...segala serbi..kasih yang tidak terhingga.
Tiada ape yang dapat dibayar...yang dapat digantikan dengan nilai perngorbanan seorang ibu.... tak habis kisah anak...timbul cucu dikendong bersama...ditimang tak kira bila masa saja...

Dan kerna doa yang baik dari insan yang mulia ni la yang akan diangkat oleh Allah SWT. Doa yang terbaik untuk anak-anaknya....

Ya Allah...sesungguhnya Kau rahmatilah ibu ku Hjh Munah Hj Mohamad....Kau bahagiakan , tenangkan fikiran, berikan segala kebaikan kepadanya...kesihatan yang baik berpanjangan sehingga akhir hayat nya...dan Kau panjangkanlah umurnya..supaya kami semua dapat membalas jasa budi baiknya kelak.Insya-Allah....

Jauhkanlah diriku ini bersuara lantang..mengguris perasaan hatinya..menjadi anak derhaka... Agar aku dapat berjumpa dengan nya di pintu syurga... Amin

I LOVE YOU MAK

::Dedicated to my beloved friends::

Just for you guys..my bestfriends...
Congratulations on your new baby born..

Erin selamat lahirkan baby girl Rania Humaira pada 12 Aug 2011..
Tahniah Erin.. Erin or Hazrin Khalek kawan baik cikpuan during study kat UTM dulu.
Kitaorg satu batch satu course. Selalu jugak la menumpang kereta kancil putih KAS dia dulu tu..
Orang melaka yang baik hati. Bukan setakat cik puan..ngn hubby cik puan pun dia
baik jugak..sanggup gak membantu time kitaorg susah.
Yang terharunye masa kitaorg nak cari rumah kat area kg melayu subang dulu
tu..Erin la yang spend masa bawak kitoarg naik kancil dia..tunjukkan jalan
dari ofis ke rumah baru. Alhamdulillah jumpa pulak rumah masa tu. Thanks alot Erin.
Sayang sangat masa wedding dia kami tak dapat datang sbb clash dgn wedding Angah.
To Erin : Aku doakan ko bahagia selamanya....


Awie my ex shoolmate kat Teluk Intan : safely deliver her 1st baby today
20.sept 2011 @ Shah Alam...tahniah beb!

Monday, September 12, 2011

::Resipi Kuah Lontong Mama::

(Pic : Ni time Seri Suria open house. Made by Kakchik...)

Cabai merah

Kacang panjang & carrot -dilayu2kan dlm kuali (minyak sikit je)

Tempe & tauhu digoreng

Udang

Sohon & Puchuk – rendam

Tumis bawang putih + halia + bwg putih (hiris2)

Santan

Kunyit

Garam



::Rendang Ayam Mama JB::

(Pic : 1st time buat rendang ni..Menjadik! tapi kali seterusnye tak menjadi sebaik yg 1st time ni..hahaha)



2 ekor ayam

2 biji santan

1 mangkuk besar cili blended

sedikit kerisik

Halia, bawang merah & putih, sedikit lengkuas

sedikit kunyit

sedikit daun limau purut

sedikit daun kunyit

6 batang serai diketuk2

minyak untuk goreng

garam secukup rasa

2 sudu gula

1) Panaskan kuali, add minyak untuk tumis

2) Tumis cili dan bahan2 yg dah blended sehingga naik bau

3) Masuk sedikit kunyit di kacau hingga bahan matang

4) Tambah ayam, serai yg dah ketuk2, daun limau purut, daun kunyit, santan, dan sedikit air

5) Dah nak kering, tambah garam & gula, tambah kerisik

6) Simmer (api kecik) sampai kering

7) masa masak, mama cakap baca zikir ar-razak

8) nak pedas add more chilli, cili padi for best results



Friday, September 2, 2011

Eid Mubarak 2011

Alhamdulillah...Had a wonderful experience beraya di Kuala Berang , Terengganu...The whole journey was awesome with lovely kids yang tak reti duduk diam.... Ni pun sebab ada rezeki last minit nak raya. Syukur ke hadrat Illahi sbb en.somi dapat bonus half month salary as per gov announce for gov staff during raya...Dapat la tukar tayar myvee , service, spend dowit kat Tggnu.. Balik ke Teluk Intan on 2nd day of Syawal...Tired but really enjoy!

1st raya :: Late evening after beraya kat rumah Apak, Su, Cik Su & Rumah Kak Yah...
bawak Sofea & Adam pegi pantai batu burok..
Sofea so excited & tak takut dah dengan pasir. takmo balik. Adam pulak bercengang-cengang tengok pasir, laut luas, rasa angin kuat, tengok colorful of layang-layang...1st time Adam pegi tepi pantai...Pantai yang bersih... :D

Sofea & Adam while waiting their Ayah solat raya with Apak @ masjid.

3rd raya @Teluk Intan. Wearing blue theme of baju raya . This year baju-baju raya banyak made in Mydin je ..except baju kurung sofea was given by her Atuk Mad Shah Alam & lovely Obasan. Both Red & Blue color. Kasut for both of them sponsored by Acik Ana & Panchek.
Thank you so much. And my blue baju kurung bought at Greentown Mall (last minute) before balik Teluk Intan hari last day kerja tu...Price from RM179 bargain2 dapat RM110....I Like!

4th of Syawal - celebrating Sofea Inara 4th birthday ..Ibu doakan semoga Sofea Inara beroleh kesihatan yang baik, menjadi anak yang baik, bijak pandai, cemerlang dalam pelajaran dan kehidupan. This year ibu & ayah tak beli present pun...You have a lot of toys + books...Next year InsyaAllah ye.. Anyway Opah gave you a pink color bicycle ...so occay la kan..

Preparing dish ~ bihun sup, rendang ayam, nasik impit, ketupat palas, kuah kacang, rojak buah, bubur kacang ijau, tapai....
Kenyang & sedap..semua menjadi..esp. my rendang ayam...:P